Д-р инж. Светла Николова: Министър Вътев не защитава българската наука, сортове и фермери

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
8 Минути

“През последните месеци министър Вътев, дори да гласува с “въздържал се” по Регламента за Новите геномни техники, непрекъснато рекламира новите ГМО и определени хора. Не е възможно един министър да заема позицията на една страна, която е очевидно лобистка. Не е възможно един министър да не защитава българската земеделска наука, която работи за българските сортове. Не е възможно един министър да не работи за българските земеделски производители и да рекламира чужди фирми през цялото време”, заяви в интервю за Агрозона д-р инж. Светла Николова във връзка с течащия дебат през последните месеци по отношение на новите геномни техники и позицията на България по темата.

В неговите медийни изяви той акцентира върху това, че ние трябва да се водим и да приемаме с отворени обятия чуждите разработки и чуждите патенти. Той не иска по никакъв начин да каже как ще се справят  българските земеделски производители с тези патентовани семена. Вече има над 1600 заявки, като някои от тях са готови за пазара. Това, което се рекламира, че с тези продукти ще се лекуват болести, ще се сваля кръвнотои пр. всъщност са провалени патенти”, поясни д-р Николова.

“Министър Вътев очевидно заема една страна. В първото изказване, което той направи пред журналисти, за да обясни гласа си, започна да рекламира създателите на тези техники и да обяснява как България ще загуби ако не следва тези нови тенденции. Нашето мнение обаче е, че България и като цяло Европа ще загуби, ако ние въведем тези нови ГМО. В момента Европа е единственият континент, който може да гарантира че произвежда продукция без да е замърсена”, допълни още тя.

“Ако тези нови ГМО се въведат, никой не може да отглежда нито собственна храна, защото тя ще бъде замърсена нито ще може да намери такава на пазара, защото всичко ще бъде ГМО. Там няма да има никаква възможност за изчистване на почватаи това ще е необратимо”, алармира д-р Николова.

Липса на обществено обсъждане и дебат по темата с ГМО

“На 8 декември имаше извънредно заседание на Комисията по земеделие, заедно с Комисията по европейските въпроси във връзка с предстоящото гласуване на 11 декември в Съвета на министрите, където трябваше да присъства и министър Вътев. Това извънредно заседание беше предизвикано от пресконференцията на Агролинк, която направихме във връзка с това, че България ще гласува “за” предложения Регламент, без да има каквото и да било обществено обсъждане. Но това заседание бе обещано, че ще има редовни обсъждения с участието на неправителствени организации и гражданското общество. Това обаче не се случи”, заяви тя.

“На заседанието на Комисията миналата седмица реално нямаше възможност за изслушване на организациите, защото председателстващият в този ден Росен Костурков не позволи на гостите от НПО-та и гражданското общество да зададат своите въпроси. Единствено депутатите получиха това право, като министър Вътев не отговори дори на техните въпроси. Като например дали ще представи тези становища, които бяха изпратени по мейл по негово настояване от различни браншови и граждански организации”, допълни още тя.

Правителството и МЗХ умишлено бягат от директен дебат по всякакъв начин

“Всички писмени становища, които са изпратени по темата, са против приемането на този регламент. Не мога да си обясня каква демокрация е това. Министър Вътев не отговори и на други въпроси, които ние бяхме поискали по Закона за достъп до обществена информация, като например направила ли е България икономическа и екологична оценка, ако се въведе в сила този проект за Регламент. По наша информация такава оценка не е направена. Друг кой въпрос беше дали в България или въобще където и да е по света имат система, която да гарантира сигурност и незамърсяване на полетата около генетично модифицираните растения. Отговорът е, че такава система няма. Тогава как ще бъдат опазени биологичните производители и конвенционалните производители? Полените прелитат, никой не може да спре вятъра и никой не може да спре опрашителите”, коментира още тя.

Д-р инж. Николова даде пример за ГМО домати, които са рекламирали като понижаващи кръвното налягане, за които обаче полевите тестове показват, че не са устойчиви на болести и неприятели и съответно за тях ще трябва да бъдат използвани повече пестициди. Веществото което се съдържа в тях и което би имало ефект върху кръвното налягане, е свободно за продажба и по аптеките, без да има негативен ефект върху здравето на обществото, такова, както е доказано, че ГМО растенията могат да причинят”, поясни още тя.

“Това, което те наричат нови геномни техники е ефемизъм за прикритие. Защото ГМО е мръсна дума не само в България, но и по цяла Европа и по света. В преимбюла и основанието за този Регламент е записано, че новите геномни техники трябва да разрешат проблема с намаляването на пестицидите, устойчивост към климата, но няма нищо подобно.  Всичките сегашни ГМО, а и тези които се създават с новите техники, са устойчиви на хербициди и инсектициди, тоест те ще се пръскат с химикали. По отношение устойчивостта към климата също няма нищо подобно. Всички “подобрения” са свързани с някакви външни характеристики, като например при разрязване да не покафеняват. Целта е тези продукти да изглеждат визуално по-добре на рафта, но няма нищо общо с опазване на околната среда, намаляване на пестицидите и другите цели. Съществува едно огромно разминаване между твърденията, обещанията и реалността”, коментира още д-р Николова.

Следващите месеци ще бъдат решаващи

По думите на д-р Николова, следващите месеци ще бъдат решаващи за приемането или отхвърлянето на Регламента за Новите геномни техники. Според нея, гласуването е водено от политически и лични интереси, за сметка на научните изследвания в сферата и обществените нагласи.

“Във Франция, която гласува “за” Регламента е забранен един доклад на Държавната агенция, която се произнесе, че този регламент не е научно обосновано и твърденията за тези нови геномни са научно опровергани. Защо например Румъния гласува “против”. Тя отглеждаше генетично модифицирана царевица и соя и не можа да намери пазар и сега по икономически причини гласува против. И това е нормално, защото защитава своята национална икономика и производителите в Румъния. Българското правителство кого защитава? Защитава ли българските земеделци и българската икономика – не”, заяви тя.

“Това са много притеснителни въпроси на които ние не получаваме отговори. На това заседание в Комисията по земеделие, министър Вътев продължи да рекламира чужди фирми, което просто е извън всякаква демокрация, и въобще как може един министър да пренебрегне националните интереси и интересите на своите производители, за сметка на чуждите”, заключи д-р Николова.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА