Фризерите, в които трябва да се съхранява месото от отстреляните прасета са препоръчителни, а не задължителни. Това коментира пред „Агрозона“ д-р Дечо Иванов от ловно-рибарското дружество в Дулово. На всички дружинки е препоръчано да имат фризери, дори и от страна на земеделското министерство. Финансиране за закупуването им обаче не се предоставя и разходите трябва да се поемат от самите ловци, коментира д-р Иванов. „Има и специални изисквания, като например хладилниците да бъдат в края на населеното място, за да не се разпространява месото, докато не излязат пробите. Повечето дружинки вече са се снабдили с фризери, като някои от ловците предоставят собствените си съоръжения“.
Относно подаването на GPS координати при отстрел, Дечо Иванов заяви, че във всяка дружинка има обучени между един и двама ловци, които са запознати с изискванията и как да подават координати. Когато се отстреля прасе се съобщава в коя местност се е случило това. Информацията се подава на телефон 112, откъдето стига до горския служител, отговарящ за конкретния регион. Ако се установи, че прасето е заболяло от АЧС тази зона се обявява за инфектирана и се налагат ограничения. Най-често се използва GPS системата на телефоните, за да се установят точните координати, коментира д-р Иванов.