Очаква се консумацията на месо да спадне за първи път от 6 години и да остане под миналогодишното ниво до 2025 г.
Смущенията, създадени от COVID-19 на пазара на месо в САЩ, вече се усещаха от потребителите, тъй като цените скочиха неочаквано през последните два месеца. В резултат на това се очаква консумацията на месо да намалее през следващите пет години, се казва в проучване, публикувано от Изследователския институт за продоволствена и земеделска политика на Университета на Мисури. За първи път от 6 години насам се очаква спад на този пазар. Миналата година консумацията на месо в САЩ възлиза на 101 кг на човек и постепенно ще спадне до 97 кг през следващите пет години, според изследователите.
През миналия месец, USDA, прогнозира спад в консумацията на месо от 4% само за тази година. Това означава спад на 210 000 тона месо на американския пазар. Подобно въздействие ще укроти цените на едро, като се очаква пилешкото месо да поевтинее с 15%, свинското с 10% и говеждото месо с 3% поради намаленото търсене.