Coldiretti обявява война на „мафиотските“ имена на ресторанти и продукти

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Най-големият съюз на фермерите в Италия, Coldiretti, се бори срещу използването на „мафиотски“ термини за предлагане на пазара на различни храни и напитки по целия свят, от уиски Cosa Nostra до доматен сос Chili Mafia. Освен това, след задълбочено проучване Coldiretti установи, че близо 300 ресторанта извън Италия имат имена, вдъхновени от италианската мафия и нейните теми, като El Padrino в Испания, Don Corleone във Финландия, Burger Mafia в Германия, Falafel Mafia в САЩ и Nasi Goreng Mafia в Индонезия.
Алесандро Аполито, служител на Coldiretti, каза, че най-шокиращото откритие е бутилка уиски във формата на картечница, произведена в Шотландия, наречена Cosa Nostra Shot. „Възмутително е някой да си купи нещо подобно, дори и да е само за забавление“, каза Аполито. „За нас е неприемливо да се шегуваме с такива сериозни неща като мафията.

Установено е, че Испания е дом на най-много (63) ресторанти и барове с мафиотска тематика, следвана от Украйна, Бразилия, Индонезия, Русия, Индия, Япония, Полша и САЩ. Въпреки че има споразумения на ЕС за защита на продуктите съгласно правилата за защитено наименование за произход, няма мерки за предотвратяване на маркетингови трикове като ресторанти или храни с имена, вдъхновени от мафията.
„Използването и позоваването на името на организираната престъпност за маркетингови цели не може да бъде прието“, каза Еторе
Прандини, президент на Coldiretti. „Има финансови щети за селскостопанския сектор на Италия, но също така и допълнителни щети за жертвите на подземния свят. Трябва да постигнем споразумение на европейско ниво, за да гарантираме, че това повече не може да се случва“.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА