Чили регистрира първи случай на птичи грип при човек

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Производителите на ваксини подготвят ваксини срещу птичи грип за хора “за всеки случай”

Чили откри първия случай на птичи грип при човек, съобщи Ройтерс, позовавайки се на здравното министерство на страната.

Случаят е открит при 53-годишен мъж, който е показал тежки симптоми на грип, но е в стабилно състояние, се посочва в изявление на министерството. Правителството разследва източника на заразата, както и други хора, които са били в контакт с пациента, предаде БТА.

Чили съобщава за случаи на птичи грип H5N1 при диви животни от края на миналата година.

Скорошни случаи в индустриални ферми накараха властите да спрат износа на птиче месо. Индустриални случаи са открити и в Аржентина, но Бразилия, най-големият износител на птиче месо в света, остава засега свободна от заразата.

Чилийските здравни власти отбелязаха, че вирусът може да се предава от птици или морски бозайници на хора, но досега не е известно предаване от човек на човек.

По-рано тази година Еквадор потвърди първия си случай на предаване на птичят грип на човек Заразеният е 9-годишно момиче. Според СЗО рискът от предаване между хората е нисък, но производителите на ваксини подготвят ваксини срещу птичи грип за хора “за всеки случай”.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама