Черната ряпа гони кашлицата и холестерола

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Ряпата е патриарх в света на зеленчуците. Има сведения, че тя е била отглеждана още в Древния Египет, откъдето тя преминава в Древна Елада, след това в Рим и навсякъде по света. У нас черната ряпа е една от зеленчуковите култури, които се поднасят на масата през зимата. Черните кореноплоди са незаменим източник на витамини в студените месеци.

Черната ряпа може да се съхранява в домашния хладилник приблизително в продължение на един месец. Кореноплодите се поставят в полиетиленов плик с няколко отвора и се държат в отсека за зеленчуците.

За продължително съхранение са подходящи само здрави кореноплоди, дори един голям екземпляр може да провокира загниването на цялата реколта. Най-добре е черната ряпа да се остави в мазето с температура около 1-2 градуса и влажност на въздуха 80-85%. В такива условия тя може да се съхранява до 8 месеца. Ако в мазето ви обаче е по-топло и влажно, кореноплодите могат да прораснат по-рано и бързо да омекнат.

Най- разпространеният начин за съхранение на черната ряпа е върху картофите – това е много удобно решение. Отделянето при дишането на клубените влага помага на ряпата да остане твърда и сочна. Също така можете да държите кореноплодите в отделни сандъчета, застлани с полиетиленово фолио. Всеки слой кореноплоди се посипва с влажен пясък или стърготини.

Добре е да имате предвид, когато сервирате на масата си черна ряпа, че твърдата целулоза я прави непригодна за хранене на хора, които страдат от гастрит, панкреатит, жлъчно-каменна болест.

Правете проверка

По време на съхранението състоянието на черната ряпа трябва периодично да се проверява. При резки колебания в температурата и влажността тя може да се “запоти”, а в резултат на това и да загние. Болните екземпляри трябва веднага да се отделят, а останалите да се наблюдават да не заболеят. Появят ли се зелени части, трябва веднага да се изрежат с нож.

 

С какво е полезна

Черната ряпа има противовъзпалителни свойства. Също така, както лукът и чесънът, съдържа фитонциди, които са натурални антибиотици. Сокът от черна ряпа с мед е добро средство за лечение на бронхити, кашлица, простудни заболявания. Ако приемате по 100 г черна ряпа на ден в продължение на една седмица, то ще си върнете жизнените сили и енергията, ще укрепите организма си и ще повишите устойчивостта му на атакуващите ви през зимата вируси.

Черната ряпа намалява количеството на лошия холестерол в кръвта и освен това съдържа минерали, които са способни да укрепят стените на съдовете, което означава, че намалява риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания.

Кореноплодът подобрява храносмилането. Полезна е при дисбактериоза, а също така и служи за храна на полезните бактерии, които изработват витамини и помагат на усвояването на хранителните вещества. Редовната употреба на сок от ряпа помага да се избавите от дребните камъни в жлъчката, тъй като в него има вещества, които са способни да ги разтворят.

Черната ряпа активизира вътрешните ресурси на организма, оказва общоукрепващо действие, поради което е полезна през зимата и в ранна пролет, когато менюто е бедно на витамини и минерали.

Препоръчва се за употреба при повишено артериално налягане.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА