Бум в улова на паламуд по Черноморието

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Рибарите по Черноморието се радват на добър улов от паламуд и зарган. Хищни риби са основната занимавка на рибарите по язовирите в момента. Къде, какво и как се лови в момента по българските водоеми, предаде НЛРС-СЛРБ.

За бум в улова на паламуд по нашето Черноморие често се говори към 25 октомври, но те са приоритет за про­фесионалните рибари. Любителите имат други приоритети – зарганите, където също се правят силни серии. В добри дни само за няколко часа се хващат десетки риби. Но понеже са много мобилни не може да се гарантира успех. Затова се случват и разочарования. Сафрид и чернокоп също се лови, кефаловите риби винаги са интересни. В тези дни по морето все някаква риба ще се намери.

Имаше отлив в изявите на платиките в по-ранната есен, а сега фидеристи отново се хвалят с добри попадения по бреговете на язовир “Искър” под Самоковско шосе в приустиевата част. За­мята се на максимална дистанция и се залага преди всичко на сутрешните часове докъм обяд. Ударите са редки, но от едри риби. Костурите показват активизиране, но все още са доста пръснати и трудно се локализират. Тепърва там ще се търсят бели риби с джигов риболов от лодка.

Бавно и полека към 25 октомври костурите се очертават като приоритетна цел по Родопската перла язовир “Доспат” в дните на напредващата есен. Ло­вят се повсеместно и по всички популярни методи. Плувка­джии ги примамват с подаване на малки дози бели червеи и ги ловят с тях. Живата рибка също върши добра работа, осо­бено ако се търси подборен улов на по-едри хищници. Вли­защите с лодки търсят американски пъстърви, има ги, но не всеки съумява да ги намери. От мирните риби все още може да се ловят бабушки.

бяла риба, забрана, Agrozona.bg

Рибарската инвазия на язовир “Бели Лом” продължава, въпреки захлаждането на времето. Сега биваци за дълготраен рибо­лов почти няма, но хората идват и само за ден престой. Това е заради засилената активност на шарани. Масовите са око­ло мерните граници, от миналогодишни зарибявания. Но има и попадения от трофейни риби, някои от които добиха извест­ност. Джемал Фатме улови 18-килограмов шаран, хванати са и други риби, надхвърлили 10-килограмовата кота.

След времето на пъстървите, а по-късно и на щуките, напо­следък за река Огоста се говори по повод хващаните бели мре­ни. И то такива вести идват от различни участъци от средното и долното течение. Ловят ги на плувка, на возене, като белите червеи обикновено служат и за захранване, и за примамка. Преобладават мрени от кило нагоре, с които битките са много яки.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА