Брюкселското зеле намалява заради забраната на пестицидите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Отглеждането на лук също е под въпрос заради нашествието на вредители

Забраната за използване на редица пестициди срещу зелева муха и белокрилка е причина за намаляване на брюкселското зеле в Швейцария, съобщава изданието LID.

Както беше отбелязано, брюкселското зеле в Швейцария се е увеличило от 55 хектара през 2010 г. на 100 хектара през 2018 г. Сега тази култура се отглежда на 76 хектара.

„Много ефективни активни съставки срещу зелевата муха или бялата муха са забранени, така че площите с брюкселско зеле намаляват от 2018 г.“, описва ситуацията Маркус Вабер, заместник-директор на Швейцарската асоциация на производителите на зеленчуци.

Други видове зеле също страдат от вредители и затопляне на климата. Това обаче е най-забележимо при брюкселското зеле, което има най-дълъг вегетационен период и е застрашено от най-много поколения пеперуди.

Нашествието на вредители и разпространението на мана също застрашават отглеждането на лук.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements