Учени смятат, че инвазивното заболяване, което поразява плантациите с хвойна в Шотландия, може да постави под заплаха производството на една от най-популярните напитки във Великобритания
Шотландия, която произвежда 70% от джина във Великобритания, съобщава за разпространението на патогена Phytophthora austrocedri, който поразява хвойната. Според експертите от Центъра за здраве на растенията, патогенът е попаднал във Великобритания заедно с вносни растения. Phytophthora austrocedri е почвен патоген, който поразява кореновата система и се явява причина за гибелта на хвойните, особено на влажни участъци, съобщават от www.farminguk.com. Дори и джинът, който носи на икономиката на Великобринатия 3,2 млрд. лири, да може да се приготвя от спирт, получен от зърнени култури или дори картофи, най-качествената напитка се получава от плодовете на хвойната, които й придават оригинален вкус.
За щастие на любителите на джин, учените от Шотландия откриват, че някои от видовете хвойна са устойчиви на патогена и има надежда, че проблемът с времето ще бъде разрешен.
Проф. Сара Гур, специалист по ботаника, подчертава опасността, с която се сблъска съвременното растениевъдство: „В периода на повишена осведоменост за въздействието на епидемията върху здравето на човека трябва да помним, че болестите имат огромно влияние върху здравето на растенията. Безопасността и защитата на селскостопанските култури зависят от селекцията за устойчивост на болестите и от своевременното прилагане на препарати за растителна защита. Въпреки стратегиите за защита обаче ние губим все още около 20% от реколтата заради болести”.
Сътрудници на Центъра за здраве на растенията, организации, финансирани от правителството на Шотландия, молят гражданите да предприемат прости мерки при посещението на участъци с възможно развитие на хвойна. Към тях се отнасят почистване на почвата от обувките, велосипедните гуми и кучешките лапи преди и след посещение на гори, блата и горски масиви, за да предотвратят разпространението на болестите на нови места.