Борбата с 38 заразни болести по животните ще се финансира от държавния бюджет

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Списък на заразните болести по животните и мерките срещу тях, които ще се финансират от държавния бюджет през 2012 г. утвърди Министерският съвет на днешното си заседание. В списъка са включени 38 болести, при възникването на които се нанасят значителни здравни и икономически щети на страната. Ограничаването и ликвидирането им допринася за разширяване на търговията с животни и продукти от животински произход. Срещу тях Българската агенция по безопасност на храните провежда задължителни мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране.

Над 31,1 млн. лв. е размера на необходимото финансиране за 2012 г. При извършването на ветеринарномедицинските манипулации за болестите, включени в списъка, от държавния бюджет се заплаща стойността на имунологичния продукт и манипулацията, а консумативите и транспортните разходи са за сметка на собствениците на животните.

Сред изброените болести по чл. 118, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност са шапът по двукопитните, синият език и трансмисивни спонгиформни енцефалопатии по преживните животни, класическата чума и трихинелозата по свинете, ку-треската, орнитозата, холерата при птиците, американски гнилец по пчелите, пебрина по бубите и др. За всяка болест са описани подробно мерките, които трябва да се предприемат и които са финансирани от  държавата.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама