Близо 5 хил. пчелни семейства унищожени от американски гнилец през 2019 г.

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Втората най- често срещана болест по пчелите е нозематозата

Проверки в пчелините през изминалата 2019г. констатират, че причините за отпадналите пчелни семейства са най-често заболяванията – американски гнилец със 143 случая, констатирани в 13 области на страната и нозематоза. През последните години се наблюдава наличието и на европейски гнилец и вароатоза.   Други причини за отпадане на пчелни семейства са обединяване на слаби пчелни семейства, кражби, загуба/слаба пчелна майка, нападение от оси и други пчели, нападение от мечка и отравяния.  Броят на отпадналите пчелни семейства през втората половина на годината е 4 995.

Динамичните взаимодействия, които възникват между пчелите, акарите, вирусните инфекции и условията на околната среда също могат да благоприятстват високите нива на заразяване, засягайки оцеляването на колонията.  Съществуват обаче и редица други фактори, които влияят върху здравето и оцеляването на пчелните колонии като качеството и количеството на източниците на храна, пчеларските практики и селекцията, необичайните колебания на климата, както и третирането на културите и земите с пестициди.

През 2019 г. са прегледани 16 653 пчелина

кошери, подвижно пчеларство, Agrozona.bgПрез 2019 г. са извършени есенни профилактични прегледи на 16 653 пчелина. Броят на регистрираните пчелини на територията на страната е общо 19 200 с отглеждани в тях 973 451 пчелни семейства, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за “Агрозона”.

Разликата между регистрираните 19 200 и проверени 16 653 пчелина се дължи на неподновени договори с регистрираните ветеринарни лекари (РВЛ), регистрирани, но незаселени пчелини или прекратена дейност.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама