Бисер Чилингиров: Агнешкото месо в Румъния, винаги е по-евтино от това в България, цената му там е около 4 лева за килограм

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Агнешкото месо винаги е по-евтино в Румъния в сравнение с цената му в България. Това е така, защото там животните не се отглеждат, както в България. Това каза Бисер Чилингиров, председател на УС на Национална овцевъдна асоциация, в интервю за агенция „Фокус”. „Там животните се отглеждат в планината, но в същото време там няма концентриран фураж. Румънските породи са такива, че издържат на студ и на сняг”, обясни той. По думите му, също така агнетата в Румъния се продават на бройка.

„Те се продават директно с ТИР-те и се качват без да минават през депо направо от мястото, където се отглеждат и за това продуктите са много по-евтини”, посочи той. Чилингиров заяви, че България внася агнешко месо основно от Румъния и от Македония, като там цените са около 4 лева. „Там себестойността им е по-ниска, като говорим за по-лоши вкусови качества. Българското агнешко месо се изнася за Гърция, Италия и Хърватска”, коментира Чилингиров. Според него ние ще имаме агнета, когато имаме добри цени. „Това означава, че конкурентно-способност плюс цени е равно на доход. Трябва да имаме продукция и пазари, но най-важното е да имаме пазари”.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА