Агнешкото месо винаги е по-евтино в Румъния в сравнение с цената му в България. Това е така, защото там животните не се отглеждат, както в България. Това каза Бисер Чилингиров, председател на УС на Национална овцевъдна асоциация, в интервю за агенция „Фокус”. „Там животните се отглеждат в планината, но в същото време там няма концентриран фураж. Румънските породи са такива, че издържат на студ и на сняг”, обясни той. По думите му, също така агнетата в Румъния се продават на бройка.
„Те се продават директно с ТИР-те и се качват без да минават през депо направо от мястото, където се отглеждат и за това продуктите са много по-евтини”, посочи той. Чилингиров заяви, че България внася агнешко месо основно от Румъния и от Македония, като там цените са около 4 лева. „Там себестойността им е по-ниска, като говорим за по-лоши вкусови качества. Българското агнешко месо се изнася за Гърция, Италия и Хърватска”, коментира Чилингиров. Според него ние ще имаме агнета, когато имаме добри цени. „Това означава, че конкурентно-способност плюс цени е равно на доход. Трябва да имаме продукция и пазари, но най-важното е да имаме пазари”.