Бирата – в топ 3 на летните напитки у нас

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Българинът пие бира средно 9,4 пъти месечно през лятото тази година, това сочат данни от последното национално представително проучване на агенция „Ипсос България“, проведено по поръчка на Съюза на пивоварите. Тази честота е почти колкото най-високите нива на потребление от 2011 и 2012 г. Пивото остава и една от най-предпочитаните напитки през горещия сезон като пред нея е минералната вода, а бирата силно се доближава до честотата на консумация на безалкохолните напитки – 9,8 пъти месечно.

2 808 000 милиона пълнолетни българи или 57% от населението между 18-69 години твърдят, че през лятото пият бира поне веднъж седмично, а други 14 на сто – веднъж месечно. Други 22% твърдят, че не консумират бира.

 През лятото се реализират около 60% от годишните продажби на бира в страната, посочват от Съюза на пивоварите. Изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова посочва, че топлото и слънчево време е съществен фактор за повишаване на консумацията на пиво. По думите й спецификата на продукта като нискоалкохолна напитка, с около 90% съдържание на вода в комбинация с хранителни вещества и минерални компоненти, подпомага рехидратацията на организма.

От гледна точка на възрастта най-много пиво се консумира от потребители между 30 и 39 години, следвани от тези между 20 и 29. За трето поредно лято най-активни са биролюбителите в Монтана, където честотата на потребление на пиво достига до 14,2 пъти месечно, следвани от плевенчани, които пият бира 11,8 пъти в месеца и Русе – 11,2.

Обичайно силният пол пие повече бира спрямо нежния. През знойните месеци мъжете се наслаждават на пиво средно 14 пъти на месец, а дамите 5. Отново  в Монтана дамите най-често предпочитат да пият бира – почти 10 пъти в месеца, следвани от бургазлийките и столичанките, които консумират пиво 6 пъти месечно. Най-активните почитателки на пенливата напитка са младите дами във възрастта от 20 до 29 години, а най-рядко пият бира жените между 50 до 59 г.

Според всеки трети българин или над 36% от запитаните умерена консумация  бирата е част от здравословния начин на животПри ценителите на пиво, които го консумират поне веднъж седмично, процентът е 48.

Средно е 43 са калориите за 100 мл светла бира, а при безалкохолната – 23 кcal. От Съюза на пивоварите посочват, че до края на септември на 90% от етикетите на произвежданите от членовете на сдружението марки бира ще фигурират калории. Това е доброволен ангажимент на пивоварите. На всички етикети пивоварите у нас на доброволен принцип, посочват и съставките на всяка бира.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements