Изнесеното биопроизводство на Великобритания ще причини повече емисии СО2

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

 

Биологичното земеделие във Великобритания ще произвежда повече въглеродни емисии, според проучване. Органичното земеделие е начин за отглеждане на храна, който използва по-малко изкуствени химически влагания, като синтетични торове или пестициди. Това означава, че като цяло има по-ниско въздействие върху околната среда. Но тъй като добивите обикновено са по-ниски в биологичното земеделие, това означава, че е необходима повече земя за производството на същото количество култури или добитък както при обикновеното земеделие. Чрез „оценка на жизнения цикъл“, която представлява техника за оценка на въздействието върху околната среда, свързана с всички етапи от живота на продукта, от производството до крайното потребление, група изследователи отговарят на някои въпроси, свързани с биологичното земеделие.

Ефективни биологични култури

29-тата Регионална конференция на ФАО за Европа и Централна Азия, Агра 2020, Agrozona.bg

Те открили, че през целия жизнен цикъл някои биологични култури като боб, картофи, овес и пролетен ечемик произвеждат по-високи емисии на парникови газове на тон, отколкото в конвенционалните ферми, докато други като маслодайна рапица, ръж, зимен ечемик и пшеница са повече ефективни при биологично производство. По отношение на добитъка свинете, говеждото и овцете са определени за по-екологични при биологичното производство, за разлика от домашните птици, които изглежда не са толкова подходящи. За да постигне целта си за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г., може би Великобритания трябва да насърчава биологичното производство на избрани храни, смятат изследователите. „Ако всички храни бяха произведени органично в Обединеното кралство, в скоро време ще наблюдаваме огромно увеличение на емисиите.“

Великобритания ще има нужда от повече вносни храни, ако премине на изцяло биологично производство

Изследователите предполагат, че ако всички хора в Англия и Уелс преминат към закупуване на органична храна, те не биха могли доставки, коронавирус, Agrozona.bgда отглеждат достатъчно, за да изхранят дори собствените си страни. Това ще наложи да внасят повече храна от чужбина, което означава повече емисии от лодки, камиони и самолети – докато, при друга непредвидена последица, тревните площи, които съхраняват въглерод, ще бъдат преобразувани за отглеждане на култури, което ефективно ще доведе до допълнителни емисии. Те изчисляват, че за изхранването на Англия и Уелс са необходими повече от седем милиона хектара земя в чужбина, почти пет пъти повече от използваната в момента площ. При сценарии за преобразуване на средното използване на земята това би могло да доведе до 70 на сто повече емисии на парникови газове от хората, които ядат органична храна в сравнение с конвенционалните продукти.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА