Как на мястото на строителни отпадъци растат огромни тикви, пипер, цветя и едри дини и какво е хотел за насекоми? На тези въпроси отговори малка градинка в междублоково пространство в квартал Витоша. Петър Вълчовски, който живее в съседен на парцела блок, разказа пред “Агрозона”, че му е омръзнало всяка сутрин да вижда около дома си купчина със строителни отпадъци. Той заедно с Наташа Маринова, експерт по опазването и управлението на природните ресурси, са в основата на идеята за превръщането на засипаната от отпадъци площ в зелен оазис по линия на програма “Зелена София” и разрешение от Столична община за използване на терена. Проектът е подкрепен финансово от Mtel.
Градината е изградена на принципа на пермакултурата. В нея не се използват никакви пестициди и хербициди. Борбата с вредителите се води по естествен начин. За целта децата от района са построили от естествени материали като съчки, листа и камъчета хотел за насекоми. Целта му е да привлича хищни насекоми, които да унищожават вредителите по растенията. В малката градинка са посадени плодове, зеленчуци, билки и цветя. Тор се използва от софийската зоологическа градина, а има и система за компостиране, където хората от съседните блокове изхвърлят органични отпадъци от домакинството. Идеята от една страна е да се използват само естествени, а не химически вещества, а от друга да се намали изхвърлянето на отпадъци.
Градинката е и отлично възпитателно средство – вместо от малки децата да прекарват часове пред компютъра, те полагат грижи за растенията заедно. Освен това виждат как могат да отглеждат храната си. Наташа Маринова разказа, че негласно правило е порасналите чери доматчета да се хапват от децата. Никой друг не бере от общата градина. Няма спорове за скромната продукция, напротив – хората в квартала се сплотяват, работейки заедно. Засилва се усещането за общност, разказа експертът по природни ресурси.
От днес градинката е по-богата с черешово дръвче, което децата от квартала засадиха.
Повече за градинката, пермакултурата и грижата към храната очаквайте в списание “Агрозона”.
Анета Стефанова