Био орехово масло по френска технология от 1803 г. предлага БГ производител

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Масло от био сурови орехи, ръчно студено пресовано на дъбова преса по френска технология запазена от 1803 г. е един от специалитетите, които впечатляват посетителите на фермерския пазар пред Министерство на земеделието, храните и горите всяка сряда.

Стилният графичен дизайн на шишето създава впечатление, че вероятно е с чуждестранен произход, но на етикета ясно е посочено, че продуктът е от България. Баркодът започващ с цифрата 380 също посочва, че олиото е родно производство.

Продуктът се отличава със стилния графичен дизайн на шишето, което съдържа натурално био орехово масло. За получаването му се използват специални дъбови преси, без термична обработка и без досег с метал, за да не се окислява маслото, което се добива ръчно и бавно.

Градините с био орехи, от които изкупува производителят, са разположени на 2 700 дка в района на Казанлък. „Изкупуваме изчистена ядка в количества според нуждите ни. Държим да влагаме най-качествената ядка, която може да се намери. Има много различни марки орехово масло, които се предлагат на пазара, но моите впечатления са, че те се приготвят от отпадъчни продукти – онова, което не става за консумация от ореха, се прави на олио. Нашата стратегия е да предлагаме първокласен продукт от първокачествена суровина“, казва биопроизводителят Христо Ваташки и допълва, че отзивите за неговото орехово масло от френски и немски готвачи са впечатляващи.

Орехите се считат за едни от най-здравословните ядки, по неговите думи. Био ореховото масло е източник на антиоксиданти, полиненаситени мазнини омега-6 и омега-3, както и на витамин А и Е. Мастните киселини, които се съдържат в него, са жизненоважен компонент на външната мембрана на мозъчните клетки, което прави възможно предаването на нервните сигнали, необходими за мислене, учене и памет.

Мазнините от ореха са най-полезното от него, посочва биопроизводителят. Според него при директна консумация на плода не може да се получат толкова полезни вещества, както при прием на маслото.

Най-добре е да се консумира директно по една супена лъжица, в сурово състояние, казва Христо Ваташки. Полезните мазнини спомагат за намаляване на холестерола. Ореховото масло се използва за овкусяване на салати, риба и месо, както и за приготвянето на различни дресинги и сосове. Може да комбинирате с прясно изпечен хляб и сирене. Може да се добавя в сурови предястия, да се ползва в козметични процедури директно върху кожата. Не е подходящо за термична обработка.

Ореховото масло се продава в малки магазини и търговски вериги в София, Плевен, Варна, Бургас и Пловдив. Цената му отговаря на високото качество както на вложените суровини, така и на самия продукт. Въпреки това има потребители, които държат да консумират качествена храна и са готови да платят съответната цена за нея, казва биопроизводителят.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА