Учени от ИЗК „Марица“ организират лекции за компостиране и защита от вредители при зеленчуковите култури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Лекциите ще се проведат в Пловдив на 11 май, но ще могат да бъдат проследени и онлайн

На 11 май 2023 г. учени от Института по зеленчукови култури „Марица” организират две безплатни образователни лекции, в помощ на градинари, земеделци и зеленчукопроизводители. Инициативата е част от образователния проект „School of Advanced Horticulture”, подкрепен от Европейската програма Хоризонт 2020, в който си партнират пловдивските научни институти ИЗК „Марица“ и Център по растителна системна биология и биотехнология.

Лекциите са с начален час 10:00 ч. и са посветени на следните теми:

„Компостиранетехнология и качество на компоста. Приложение в разсадопроизводството“ с лектор д-р Цветанка Динчева

Лекцията ще представи основни технологични елементи за производството на качествен компост: изходни материали, подготовката им за компостиране, контролиране на процеса и анализи на готовият продукт. Целта е да се дадат насоки на фермерите как да се оползотворяват растителните отпадъци от земеделието и да произвеждат компост. Ще се представят резултати от експерименти в тази насока в Институт „Марица” и приложението на органичният продукт в разсадопроизводство на основни зеленчукови култури.

Втората лекция е на тема „Неприятели – преносители на вирусни болести при зеленчуковите култури“ с лектори д-р Винелина Янкова и д-р Ганчо Пасев

Смучещите насекоми, като листни въшки, трипсове и белокрилки освен преки повреди по растенията, могат да причинят и косвени загуби като преносители на вирусни болести. Тази група неприятели са полифаги и представляват значителна заплаха за производството на зеленчуци. Често пренесените вируси водят до значително по-големи загуби от тези, причинени в следствие от повредите на неприятели.

Инфектираните с вируси растения не могат да бъдат излекувани. Въпреки това, контролните мерки могат да се използват за предотвратяване или намаляване нивата на болестта в културите чрез премахване или избягване на източниците на вирусна инфекция и минимизиране на разпространението от тези смучещи неприятели. За ограничаване на риска от тях е необходимо да се провежда редовeн мониторинг и своевременно да се предприемат необходимите растително защитни мерки, които трябва да имат комплексен подход.

Лекциите ще се проведат на 11 май 2023 г. от 10:00 ч. в гр. Пловдив, ул. Брезовско шосе 32, Конферентна зала на ИЗК „Марица“ и онлайн на адрес: https://us02web.zoom.us/j/84974722374?pwd=WlhMTHFqQ1k1UEpRblhaQlVNNSt3dz09

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА