Без ясен критерии за класификация на преработените храни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Домашната храна не е автоматично по-здравословен избор, смятат учени

По време на уникално проучване изследователи от Университета в Съри и Европейския съвет за информация за храните (EUFIC) преглеждат над 100 научни статии, за да проверят дали съществуват различни критерии при разработването на системи за класификация на преработените храни и ако да, какво ги отличава. Системи за класификация, които категоризират храните според тяхното „ниво на преработка“, са използвани за прогнозиране на качеството на диетата и резултатите за здравето, информиране на насоките и при разработването на продукта.

 

Няма единни критерии

Изследователите установяват, че повечето критерии на класификационната система не са в съответствие със съществуващите научни доказателства за храненето и преработката на храни. Смята се, че това може да произтича от различни перспективи и намерения зад развитието на някои класификационни системи. Изследователите също така отбелязват, че не са включени измервания на хранителното съдържание в някои системи, което може да обърка потребителите. Авторите противопоставят това на схеми за профилиране на хранителни вещества като Nutri-score, която преобразува хранителната стойност на продуктите в прост код, състоящ се от пет букви.

Само няколко от системите за класификация, разгледани в анализа, също признават преработката на храни, извършена у дома, и вместо това се фокусират повече върху промишлено преработените храни. Изследователите смятат, че този пропуск е погрешен, тъй като домашната храна не е автоматично по-здравословен избор.

 

Какво стои зад термините

Категоризирането на храни, считани за „ултрапреработени“ и какво се разбира под този термин, също е обект на изследването. Въпреки че има много  разногласия относно термина, от наличните доказателства се смята, че тези храни могат да се отнасят до затлъстяването поради енергийна плътност и свойства на храната, като текстура. Изследванията на тази тема продължават.

Кристина Садлър, следдипломна изследователка и докторант в Университета в Съри и старши мениджър в EUFIC, която е ръководила изследването, заявява:„Открихме, че обработката на храни и степента на обработка се използват по различен начин от различните класификационни системи. Притеснително е, че няма ясни споразумения за това какви характеристики правят храната повече или по-малко преработена и как това е свързано със съвети за здравословно хранене, което може да затрудни потребителите да правят последователен информиран избор. Необходимо е изясняване на основните методи, значения и обосновка на системите за класификация на храните, така че храните да могат да бъдат класифицирани последователно. Това ще спомогне за информирането на общественото здраве и ще гарантира, че се храним по-балансирано. “

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА