Без индивидуален лов на дива свиня през сезон 2022

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Груповият лов ще бъде само в събота

Да няма индивидуален лов на дива свиня през идния сезон. Това е едно от решенията, взети на отчетното събрание на ЛРС-Троян, съобщи НЛРС-СЛРБ.

Груповият лов ще бъде само в събота и ще се от­стрелват единствено приплоди.

За евентуалните нарушители, стрелящи по майки и глигани, ще има наказание – лишаване от право на лов до края на сезона.

Друго решение на форума е с цел подобряване на популацията при сърните и благородния елен отстрелът да се насочи към приплоди и престарели жен­ски.

В неделя ще се ловува на хищници и фазани

На отчетното събрание на ЛРС-Троян присъстваха малко над 40 делегати, а сред гостите бяха представители на гор­ските и ловни стопанства в района: Цвятко Хаджиев от Троян, Иван Колев от Борима, Петко Вачков от Черни Осъм и Васил Шкембов от Априлци, съобщи още НЛРС-СЛРБ.

В сдружението, което стопанисва площ от близо 78 хил. ха, членуват 1043 ловци и риболовци.

През 2021 г. в природата са пуснати 480 фазана, за тази година е заявено същото количество, отчете инж. Сашо Ва­силков, специалист по лова. През миналата година три лов­ни дружини – Врабево, Калейца и Дълбок дол, са направи­ли групов лов на фазани. „Може би ще се наложи фазанът и разселването му да станат алтернатива на груповия лов на дива свиня, което води до извода, че трябва да се научим да полагаме повече грижи за него”, акцентира Василков. По думите му около една трета от дружините имат запас около и над допустимия и имат възможност да ловуват групово на този пернат дивеч.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements