Българското производство задоволява по-голяма част от местното потребление, като 97 % от консумирания хляб е български, при млечните продукти като сирене и кисело мляко – над 90 % е родно производство, при вино – над 95 %, агнешко месо – 91 %, а при телешко – 66 %. Това съобщи днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на хранителните изложби в Интер експо център. При пилешкото месо трябва да се отчете, че страната ни прави сериозен износ, но имаме и внос, но когато се изключат движенията в двете страни става ясно, че родните производители задоволяват около 60 % от потреблението. Най-нисък дял има при свинското месо, където потреблението е около 50 на сто.
Тази година има рекорден ръст в отделни земеделски производства като в пшеницата – 5.6 млн. тона добив. В хранителната индустрия също се отчита растеж. В преработката на сурово мляко ръстът е 6.4% по оперативни данни за първите осем месеца на 2016 г. спрямо същия период на предходната година. Един процент е ръстът при млечните продукти като в този дял сиренето от краве мляко отчита 5% растеж. Увеличение има и в месата и месните продукти, където общото увеличение за първите осем месеца е с близо 1.5%. Най-голям е скокът в производството на вино – 7.6% за първите осем месеца в сравнение с миналата година, същия период, каза още министърът.