България не е изостанала в областта на биопроизводство на етерични масла

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

България не е изостанала от останалите производители на етерични масла в областта на биологичното производство. Това каза Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика”, цитирана от ИА Фокус. Браншът се развива много добре, тъй като се предприеха редица мерки за поддържане на едно много високо ниво на насажденията с етерично-маслени култури и на дестилериите. „Това е един отрасъл, при който земеделската част е сериозно застъпена, качеството на суровината, природните фактори са от особено значение за качеството на продукта. Много от насажденията получиха биосертификация, тоест произвеждат се биологични масла”, обясни Узунова. По думите й, това е една реакция на тенденцията в световен мащаб, а именно търсене на натурално и биологично производство.  Разбира се, много са предизвикателствата, свързани с химичното законодателство „Reach”, което през последните години вмени и продължава да вменява много задължения на етеричномаслените производители, които са ангажимент не само организационен и документален, но и финансов, подчерта тя.

Надявам се искрено, че регистрацията на Защитено географско указание „Българско розово масло”, което бе подадено чрез Министерство на земеделието и храните ще стане факт през 2014 година. Мисля, че защитата на българско розово масло като защитено географско указание ще даде един допълнителен бонус за родните производители, каза още Николина Узунова. Според нея, това е не само правна форма на защита на този уникален като качество продукт, но от друга страна, това е маркетингов способ да се популяризира допълнително маслото и разбира се една гаранция, че продуктът, носещ Защитено географско указание „Българско розово масло”, ще е качествен.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА