Забравете за месото на растителна основа, идват пържолите, произведени от въздух

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

„Светът вече познава месо на растителна основа и вярваме, че месото на въздушна основа е следващата тенденция при храните, устойчиво произвеждано, което ще послужи като едно от решенията за хранене на нарастващо население, без да се натоварва с природните ресурси.“ – споделя изпълнителният директор на Air Protein, д-р Лиза Дайсън.

Макетното месо се прави чрез използване на възобновяема енергия за преобразуване на въглероден диоксид, кислород и азот в протеини, богати на витамини и минерали. Той има сходни аминокиселини с месото, би бил органичен и без ГМО.

Разработена от учени от Киверди, производството разчита на „затворен цикъл“, вдъхновен от опитите на НАСА да произвежда храна за целогодишно космическо пътешествие с ограничени ресурси. Цикълът ще се състои от издишан CO2, консумиран от микроби, които след това ще произвеждат храна, която хората ядат и отново издишват CO2.

Защо такава диета ще бъде в полза на света?

Създателите на този продукт твърдят, че за производство ще използва значително по-малко земя отколкото при животновъдството. Това ще се окаже решаващо за посрещането на нарасналото търсене на храни в света, тъй като Фондацията за храните и земеделието на Обединените нации прогнозира, че земеделските стопани ще трябва да увеличат производството на храни със 70%, за да отговори на очакваното нарастващо население от 10 милиарда души до 2050 г.

Създаването на тази неортодоксална хранителна диета идва като отговор на текущото производство на храни, при което се отделят 20% повече парникови газове, отколкото произвежда целия транспорт. Междувременно, се използват около 37% от земната маса на планетата – или територия с площта на Африка и Южна Америка заедно.

„Статистиката е ясна. Сегашни ресурси са подложени на изключително напрежение, което се доказва от изгарянето на Амазонка, поради обезлесяването и непрекъснато нарастващите суши. Трябва да произвеждаме повече храна, независима от сушата и водните ресурси. Месото, базирано на въздух, е отговорът в тази ситуация.“- добавя още Лиза Дайсън.

 

Снимка: euronews

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements