Акцията е във връзка с предстоящите Великден и Гергьовден
Във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че започва кампания по масирани тематични проверки от 15 април до 6 май 2019 г. включително. Предвижда се инспекторите от отделите „Контрол на храните“ по места да проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене и магазини, пазари и тържища, находящи се на територията на съответната област.
Инспекторите ще следят за правилното съхранение на храните, спазването на сроковете им, дали има здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркирането на яйца. Важно е на пазара да не се допуска появата на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, казват от БАБХ, както и да се спазва Системата за управление безопасността на храните и да има документи за произход и безопасност.
От агенцията съобщават, че през тази година в полза на потребителите ще се поставя маркировка на трупното месо в различни цветове. Така, ако агнешкото месо е от България, печатът ще е със син цвят, а с чужд произход, маркировката ще е в червено. Задължително ще е поставянето на печати върху всяко парче предлагано месо, казват още от агенцията.
В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, правилното етикетиране на храните и придружаващите храните документи и съответствието им с нормативните изисквания на българското и европейското законодателство.
Извънредни проверки ще има и на пазарите за живи животни. Там ще се внимава за идентификацията на животните, документите за транспортиране и др.
Дежурни инспектори ще има и по време на празниците и в почивните дни. От БАБХ съобщават, че сигнали от потребители ще се приемат онлайн и на горещия телефон 0700 122 99.