Най-големият румънски производител на хляб е купен от мексиканската група Bimbo

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Най-големият производител на хляб в Румъния – Vel Pitar, наскоро беше продаден в огромна сделка. Инвестиционният фонд Brodhurst Investments, който притежаваше Vel Pitar, приключи сделката за продажба с Bimbo Group of Mexico. Bimbo е един от световните лидери в пекарството.

Цената, на която бяха продадени бизнесът и марката Vel Pitar не е малка. Около 200 милиона евро ще платят мексиканците от Бимбо за получения бизнес в Румъния.

Официалното съобщение относно продажбата на Vel Pitar ще бъде направено през следващите дни на мексиканската фондова борса, където групата Bimbo е листвана, според Profit.ro .

Bimbo, която оперира само в пекарната, купи само Vel Pitar, а не мелничарския бизнес Seven Spice, който принадлежи на същия американски инвестиционен фонд Broadhurst, управляван от NCH.

В Румъния Vel Piatr е част от New Century Holdings – NCH, която потвърди сделката. Американската група NCH се координира на местно ниво от Андрей Симинел.

Vel Pitar е най-големият производител на хляб в Румъния, с оборот през 2021 г. от 586,2 милиона леи и нетна печалба от 68,5 милиона леи. Групата има повече от 1900 служители.

Компанията Vel Pitar стартира на пазара през 2001 г., след като Broadhurst Investment Group пое компаниите Mopariv Vâlcea и Berceni Bucharest. Те бяха обединени под новата марка, заедно с фабриките Granpan Tecuci и Panegrano Cluj.

Мексиканската група Bimbo е един от световните лидери на пазара на хлебни изделия и миналата година има оборот от 17,2 милиарда долара, с чиста печалба от 788 милиона долара. Групата включва повече от 100 марки по целия свят, като Marias, Takis и Canelitos.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА