НОКА: Фотоволтаиците може да изместят овцете от пасищата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Организацията е сезирала Върховна административна прокуратура, както и аграрното министерство, което вероятно вече да знае, че подобна практика има от много общини в страната

В очакване на безвъзмездно финансиране за възобновяеми енергийни източници, предприемчиви бизнесмени вече са се ориентирали и търсят възможност да търсят общинските пасища и мери, за да ги превърнат във фотоволтаични паркове, предупреждават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.  Организацията вече е сезирала Върховна административна прокуратура, както и аграрното министерство, което би следвало вече да знае, че подобна практика има от много общини в страната, сигнали в НОКА са постъпили от почти цялата страна, става ясно от думите на Симеон Караколев, съпредседател на НОКА пред БНР. 

Животновъдите се оплакват, че общините ги прецакват като сменят предназначението на пасищата в терени с производствени нужди и там се разполагат фотоволтаици. По закон не може да се сменя предназначението на пасища и мери, освен в определени случаи, освен ако няма интерес към тях или те са изоставени или куп други подобни условности, например запустяло или обрасло пасище, за което общината казва – никой не го иска, дайте да го дадем на някой.

Животновъди се привикват, правят им се срещи с инвеститори и им се подсказва, че не е добре те да заявяват тези пасища, описва механизма Симеон Караколев.

“Извиква се животновъдът. Обяснява му се, че ще му се даде някой лев, да не заявява това пасище. Тези пасища остават незаети. Ето ви ги утре фотоволтаични паркове. Тези животни какво ще пасат, не знам! Това е поредната т.нар. “възможност”, която се използва, за да се изтикат животновъдите, алармира браншовикът.

Според него това може да се случи върху всякаква земя, но се предприема върху пасищата, защото особено по-малките животновъди нямат глас. “Някой ще прибере едни пари по веригата. Това е цялата история.”

Някои от областните управители, които не са в синхрон с даден общински кмет, стопират тези решения, но на други места животновъдите остават без пасища, сподели още Караколев.

Снимка: Bay Journal

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА