Новата изба „Асена“ в района на Асеновград стартира на пазара с мавруд, каберне фран и сира и други. Това разказа Лало Гешев, директор производство при откриването на избата днес. 3 млн. и 600 хил. лева са инвестициите от Програмата за развитие на селските райони, съобщи по време на откриването министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който беше специален гост. Винарната ще произвежда основно мавруд, но и бели вина, от които най-много шардоне, отлежало във френски и американски дъбови бъчви, совиньон блан и мускатови вина. Тази година маврудът е отличен, а реколта 2013 може би ще е най-добра за следващите 10 години, допълни Греков и поздрави собствениците на прохождащата винарна. Към избата има 500 дка. собствени лозя, като целта е те да бъдат увеличени на 1000. Произвеждат се вина от високия ценови клас, като бутилка „Асена“ ще струва между 15 и 25 лева. В момента също така се работи с партньор производител на биогрозде за производство на биовино.
Светлана Трифоновска