От 1-ви януари 2015 г. в страната ни ще бъдат въведени екотакси за използването на фреон. Те ще се отразят сериозно на сектора на преработвателите на плодове и зеленчуци. Подобни такси или глоби отдавна се прилагат в Европа като средство за намаляване и в даден момент за спиране използването на вредния газ, който доказано има сериозно негативно въздействие върху озоновия слой. Таксите у нас ще бъдат от 8 до 40 евро за килограм (40 евро за фреони R 404 A и R 507).
Родни експерти виждат алтернатива на използването на фреон като хладилен агент в амоняка. Според тях, въпреки „лошата слава“ на амоняка, дължаща се на факта, че във висока концентрация той е взривоопасен, може да причини задушаване, изгаряне, дори смърт, ползите от неговото използване далеч не са за пренебрегване. Доказано е, че именно амонякът е най-ефективният хладилен агент по отношение на отдаването на топлина, като освен това има и най-малко негативно влияние върху озоновия слой. Тези характеристики го превръщат в единствения „зелен“ хладилен агент.
Други предимства на амоняка са по-ниските оперативни разходи при използването му (1 kW студ = 0,65/0,70 kW ток, докато при фреона 1 kW студ = 1,00/1,10 kW), по-ниската му цена, отсъствието на екотакси при използването му. Не е за пренебрегване и фактът, че благодарение на своята специфична миризма, евентуален теч не може да остане незабелязан, докато при изтичане на фреон са известни множество случаи на незабелязано изтичане на цели инсталации, чието повторно зареждане е изключително скъпо.
Интересен факт е, че експертите виждат на хоризонта и нов еко хладилен агент в лицето на въглеродния двуокис.
Марта Йонкова