Според Майкъл Хагер от офиса на еврокомисаря по търговията Валдис Домбровски с новия президент на САЩ стилът на търговските преговори е станал по-кооперативен, но малко се е променило в политическата ориентация на Щатите
В обозримо бъдеще е трудно да се предвиди важно споразумение като TTIP. Вместо това ЕС и САЩ ще трябва първо да преминат през поредица от търговски спорове, стъпка по стъпка. Но нито в спора за защитните мита на САЩ срещу вноса на стомана, нито в спора за субсидирането на самолетите е лесно да се разчита на прости решения. Според доклад на Института за световна икономика в Кил селскостопанският и хранително-вкусовият сектор на ЕС е силно засегнат от трансатлантическите търговски конфликти.
Доставчиците на спиртни напитки, вино и сладкарски изделия в Германия са особено пострадали. На ниво ЕС френските винопроизводители и испанските производители на маслиново масло се оплакаха по-специално от спада в продажбите поради санкции в САЩ.
Евросъюза категорично отхвърля обосновката на САЩ, че защитата на собственото производство на стомана е извънредна ситуация за националната сигурност. От друга страна, не са необходими всеобхватни разговори по трансатлантическото споразумение за свободна търговия, подчерта търговският експерт от Европейската комисия. Вместо това ЕС се стреми да намали индустриалните мита от двете страни на Атлантика. От друга страна, Брюксел иска да държи селскостопанския сектор извън търговските преговори със САЩ. Това е решение, с което тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласи с предишния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г. и трябва да остане така.
Противно на Европейската комисия, Килският институт за световна икономика съветва да не се ограничава споразумението до индустриалния сектор. Според доклада ЕС трябва да е готов да предприеме стъпки за отваряне на пазара, особено в сектора на хранително-вкусовата промишленост, тъй като в противен случай САЩ не биха спечелили много от сделката.