Най-голямата у нас дестилерия за лавандула бе официално открита в Добрич. Тя е единствената със собствен лабораторно-изследователски център и ще бъде управлявана от българската фирма „Есетере България“, чиято компания-майка doTERRA е базирана в САЩ.
За откриването в Добрич пристигнаха седемте собственици на американската компания, както и 80 от топ търговците на маслата им в САЩ, предава Нова добруджанска трибуна.
Добруджа е номер едно по производството на качествена лавандула в страната, а през този сезон, може би, и в Европа, каза Пламен Николов – генерален директор на българското дружество, което стопанисва базата. По думите му през годината се очаква в дестилерията да бъдат произведени около 20-25 тона лавандулово масло и 300-400 килограма масло от маточина. Дестилерията ще преработва още лайка, равнец, семена от кориандър, моркови и други от т. нар. сини и жълти масла, както и масло от тамян, суровината за което ще се внася от Сомалия и Етиопия.
Компанията сключва договори с местни фермери за отглеждане на етерично-маслени култури, но възнамерява и сама да се заеме с производството на жълт смил, риган и други култури, посочи Пламен Николов.
През сезона в базата ще бъдат ангажирани около 70 работници.