Агропрогноза: Меко за сезона време без съществени валежи

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

След краткотрайното, рязко, застудяване в края на второто десетдневие на декември през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна. В началото на зимата те ще се определят от меко за сезона време, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорологи и хидрология (НИМХ).

Прогнозираните средноденонощни температури в полските райони на страната ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В източните и южните райони наднормените декемврийски температури и подобрени почвени влагозапаси осигуриха условия за удължаване вегетацията на пшеницата, за увеличение дела на посевите във фазите трети лист и братене.

Развитие на посевите

В края на декември при зимните житни култури ще преобладава фаза 3-ти лист. Част от посевите са във фаза поникване и 1-2 лист. Тези посеви са неукрепнали и ще бъдат най-уязвими на ниските отрицателни температури през зимата. Във фаза братене – фаза подходящата за зимуване, са зимните житни култури на места в Дунавската равнина и в югозападните райони на страната.

През следващия период съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват провеждане на дълбока оран, резитби и фитосанитарни дейности при овошките.

Третото десетдневие на декември е подходящ срок за предзимни сеитби в южните райони.на някои студоустойчивите зеленчукови култури – грах, моркови, бакла, лук и др.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА