“АГРОПОЛИХИМ” АД удвоява производството на азотни торове

Милица Петрова
Милица Петрова
2 Минути

“АГРОПОЛИХИМ” АД подписа споразумение с #CASALE, чиято крайна цел е удвояване производствения капацитет на азотни торове: до общо 1,5 милиона тона амониев нитрат (AN), калциевоамониев нитрат (CAN), калциев нитрат (CN), урея и амониев нитрат (UAN). CASALE ще проектира нова модерна инсталация за азотна киселина, която наред с основния продукт ще генерира максимално количество зелена енергия.

Планира се инсталацията да бъде пусната в експлоатация преди края на 2027 г.

Това е важна стъпка в инвестиционния план на компанията, надхвърлящ 250 млн. евро за следващите 5 години. Тази инвестиция допълнително ще укрепи стратегическата позиция на Агрополихим като един от малкото торови заводи в света, който работи на въглеродно неутрален принцип, а също така ще бъде и поредната стъпка към целта – компанията да се превърне в референтната зелена/синя платформа за торове и амоняк в Югоизточна Европа.

Агрополихим беше пионер във внедряването на технология за намаляване на парниковите емисии при производството на азотна киселина още през 2004 г., което впоследствие се превърна в европейски стандарт. Тези нови екологични норми доведоха до редуциране на милиони тонове емисии CO2 и гарантираха, че европейските заводи ще станат най-чистите заводи за азотна киселина в света.

От 2018 г. Агрополихим произвежда пара за технологични нужди с биомаса равняваща се на 36 MWh, което позволи на компанията да поддържа производството си на над 100% от капацитета си през 2022 г. въпреки газовата криза в Европа. През последните 5 години потреблението на газ на компанията е намаляло с 98%.

Милица Петрова е завършила Маркетинг във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Работи в отдел "Реклама и Маркетинг" на Agrozona.bg от 2021 г.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама