Аграрен доклад 2020: Лек ръст в производството на плодове, най-много кайсии и круши

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

През 2019 г. производството на плодове в земеделските стопанства възлиза на 234 589 тона, което се оценява на ръст с 2,7% повече на годишна база. В сравнение с 2018 г. се наблюдава значителен ръст на продукцията от круши – с 61,6% до над 5400 тона и кайсии и зарзали – с 48,9% до над 20 200 тона, отбелязват експерти в Аграрен доклад 2020. Съществено по-големи са и прибраните количества праскови и нектарини, вишни и лешници – с между 7,4% и 17,3%. Същевременно, производството на бадеми се свива с 43,9% до количества от 722 тона, а това на ябълки – с 13,3% до 43 622 тона. Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район с 26,3% от общото производство за годината, следван от Южен централен район с 21,4%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови (44,8%) и череши (39%), а в Южния централен район – това на вишни (40,4%), ябълки (37,3%) и сливи и джанки (23,8%). В Северния централен район са произведени 85,8% от кайсиите за страната. При производството на малини най-висок дял заема Североизточният район. Там са съсредоточени почти 2/3 от площите с малини и ягодоплодни. По видове продукти, най-голям относителен дял от общото производство на плодове през 2019 г. заемат сливите и джанките – 24%, следвани от черешите – 23,4%, ябълките – 18,6% и прасковите и нектарините – 14,4%. Общо засадените площи с овощни, черупкови и ягодоплодни видове през 2019 г. са 73 389 ха – със 7,5% повече спрямо 2018 г. От тях са реколтирани 42 901 ха, което е със 7,6% повече спрямо предходната година. Най-голям е делът в общо реколтираните площи на черешите – 25,3%, следван от този на сливите и джанките – 18,7% и на орехите – 14,8%. При почти всички култури е налице увеличение на реколтираните площи спрямо 2018 г. – от 3% при орехите до 58,9% при лешниците. Намаление се регистрира само при бадемите (със 7,8%) и прасковите и нектарините (с 8,7%). Около 15% от плододаващите площи с овощни видове не са реколтирани, поради климатични и други причини.

Площите с невстъпили в плододаване овощни насаждения, отглеждани в стопанствата през 2019 г., са 17 353 ха. Най-голям относителен дял от тях заемат орехите – 44,4%, следвани от сливи и джанки – 15,4%, лешници – 14,3% и череши – 8,5%. От новосъздадените насаждения през стопанската

2018/2019 година 52% са от черупкови видове, 40% – костилкови видове и 8% – семкови и други видове. От черупковите видове най-голям е делът на орехите (48,9%), следвани от бадемите (33,2%), а от костилковите видове – сливите (54,3%) и черешите (34,5%).

Реализирани са 98,5% от произведените през 2019 г. плодове, като за търговската мрежа са насочени 47,7%, за преработвателната промишленост – 33,7%, а за собствена консумация – 1,6%.

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА