Агнешкото месо за Великден идва от 3 дестинации, у нас за седмица са заклани над 21 хил. животни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

След 3500 проверки са стартирани процедури по затваряне на два обекта за груби нарушения

„От 28 март във връзка с празниците са направени около 3500 проверки, връчените предписания са 110 броя и 12 акта за установяване на административни нарушения. Основните несъответствия са храни без идентификация, необявена страна на произход и изтекъл срок на годност. С хода на проверките са стартирани процедури по затваряне на два обекта за груби нарушения в областта на безопасността на храните – обекти, които работят без регистрации по Закона за храните“, каза заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Викьова по време на брифинг в Министерство на земеделието.

По думите ѝ около 32-33 тона храни са поставени под забрана, от които 32 тона е трупно месо с произход Република Македония. То е получено с редовни документи, редовен внос е, но тъй като е замразено, са взети проби за микробиологично изпитване за доказване на безопасността му. Спряна е част от дейността на обекта, а именно тази по доставка и дистрибуция на трупно месо, което не е кланичен добив, месо от трети страни.

“Имаме и друг случай – 53 агнешки трупчета, открити в обект”, посочи д-р Викьова, допълвайки, че в момента се изяснява произходът им.

На брифинга стана ясно, че за периода от 27 март до 3 април в България са заклани 21 555 броя животни. Има внос на живи животни от Румъния, които се колят в български кланици. Това са 18 380 броя, продадени в Италия и малка част в Хърватия. Те въобще не са стигали до нашия пазар. Има и 120 животни от Гърция, които са заклани в наши кланици.

“Охладеното месо с произход Македония е около 200 тона, взети са проби от всяка пратка и те са съответстващи. Другото охладено месо на нашия пазар е с произход Хърватия и замразено месо с произход Нова Зеландия”, каза д-р Викьова.

По думите ѝ внесените в България яйца от Полша са около 3 млн. броя, от Украйна са около 1 млн., като от всяка пратка са взети проби и не са установени несъответствия. Има био яйца от Унгария и от Латвия, но те са малко.

Според доц. Крум Неделков, заместник-министър на земеделието в България се произвеждат 4 млн. яйца на ден, така че внесените количества са нищожни.

Тези 3500 проверки, за които говори д-р Викьова, са само засилените проверки за Великден. Иначе за изтеклия месец сме направили 13 500 проверки, уточни д-р Любомир Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните” в БАБХ.

Д-р Викьова сподели своите наблюдения, че преобладаващото месо в магазините е българско, а вносът върви основно към част от веригите.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА