След 3500 проверки са стартирани процедури по затваряне на два обекта за груби нарушения
„От 28 март във връзка с празниците са направени около 3500 проверки, връчените предписания са 110 броя и 12 акта за установяване на административни нарушения. Основните несъответствия са храни без идентификация, необявена страна на произход и изтекъл срок на годност. С хода на проверките са стартирани процедури по затваряне на два обекта за груби нарушения в областта на безопасността на храните – обекти, които работят без регистрации по Закона за храните“, каза заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Викьова по време на брифинг в Министерство на земеделието.
По думите ѝ около 32-33 тона храни са поставени под забрана, от които 32 тона е трупно месо с произход Република Македония. То е получено с редовни документи, редовен внос е, но тъй като е замразено, са взети проби за микробиологично изпитване за доказване на безопасността му. Спряна е част от дейността на обекта, а именно тази по доставка и дистрибуция на трупно месо, което не е кланичен добив, месо от трети страни.
“Имаме и друг случай – 53 агнешки трупчета, открити в обект”, посочи д-р Викьова, допълвайки, че в момента се изяснява произходът им.
На брифинга стана ясно, че за периода от 27 март до 3 април в България са заклани 21 555 броя животни. Има внос на живи животни от Румъния, които се колят в български кланици. Това са 18 380 броя, продадени в Италия и малка част в Хърватия. Те въобще не са стигали до нашия пазар. Има и 120 животни от Гърция, които са заклани в наши кланици.
“Охладеното месо с произход Македония е около 200 тона, взети са проби от всяка пратка и те са съответстващи. Другото охладено месо на нашия пазар е с произход Хърватия и замразено месо с произход Нова Зеландия”, каза д-р Викьова.
По думите ѝ внесените в България яйца от Полша са около 3 млн. броя, от Украйна са около 1 млн., като от всяка пратка са взети проби и не са установени несъответствия. Има био яйца от Унгария и от Латвия, но те са малко.
Според доц. Крум Неделков, заместник-министър на земеделието в България се произвеждат 4 млн. яйца на ден, така че внесените количества са нищожни.
Тези 3500 проверки, за които говори д-р Викьова, са само засилените проверки за Великден. Иначе за изтеклия месец сме направили 13 500 проверки, уточни д-р Любомир Кулински, директор на дирекция “Контрол на храните” в БАБХ.
Д-р Викьова сподели своите наблюдения, че преобладаващото месо в магазините е българско, а вносът върви основно към част от веригите.