Агнешка плешка със зелен фасул за трапезата на Великден

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Наближава Великден и моето семейство много обича агнешко месо – класическо печено с дроб сарма. Реших обаче да направя нещо по-различно, което е любимо ястие на всичките ми приятели, разказва Петя Раева, автор на няколко книги за здравословно хранене и любим гост на страниците на A ZONA. 

Необходими продукти:

Агнешка плешка (тази е 2,5 кг)

3 буркана (консерва) зелен фасул

3 картофа

3 моркова

1/4 глава целина с листата и дръжките

2 пащърнака

2 големи глави лук

5 скилидки чесън

20 зърна черен пипер

7 зърна бахар

3 стръка пресен розмарин

пушен червен пипер, 1 с.л. вегета, 6 листа дафинов лист, сол

100 г Масло

2 ч.ч. бяло вино

Агнешката плешка се поставя в голяма тава и се поръсва с пушения червен пипер. Всички зеленчуци се нарязват на едро и се слагат подправките и маслото. Залива се с виното и тавата се опакова добре с алуминиево фолио. Пече се на 200 градуса за 3 часа и половина. След това се разопакова фолиото и всички зеленчуци, заедно със соса се пасират в голяма тенджера. Важно е да се знае, че дафиновият лист трябва да се извади!

Към плешката в тавата се слага отцеденият зелен фасул и 3 черпака от пасираните зеленчуци с бульона, добавят се и 20 г масло. Разбъркват се и се запичат на 220 градуса за 35 мин, като фолиото остава само върху месото.

Оставете готовата храна да почине поне 15 мин преди сервиране и поръсете с пресен копър. В тенджерата при пасираните зеленчуци добавете 1,5 л вряла вода и варете около 20 мин, така имате и уникална крем супа. При желание можете да добавите 100 мл готварска сметана за по-добра плътност.

Да ви е сладко!

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА