Африканската чума по свинете ще усложни търговията със свинско

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Има реален риск да бъде усложнена търговията със свинско месо у нас, въпреки че това все още не е се е случило. Причината е, че съвсем близо до България, в Румъния, е установено огнище на Африканска чума по свинете от лятото. Очаква се заболяването да настъпи и към нашата страна и съответно държавата предприема мерки за недопусканено му у нас, това съобщи за „Агрозона“ Радостина Донева, председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканска свиня. Целта е да се опазят животните в България, а специални мерки ще се вземат и по отношение на Източнобалканската свиня като специфичен генетичен ресурс, стана ясно от думите й.

Радостина Донева изразява своето притеснение, че дори стартиралата процедура за защита на месото от Източнобалканска свиня като продукт със защитено наименование за произход да завърши успешно, заради заболяването може да не се стигне до реална търговия с месо. През септември у нас се е провела мисия с цел страната ни да получи статут на страна, свободна от класическата чума по свинете, а през ноември предстои втора мисия, вече от Европейската комисия. В края на миналия октомври излезе решение на ЕК, което разрешава търговията с този продукт при определени условия, които обаче формално все още не са изпълнени заради двете мисии, стана ясно от думите на Радостина Донева.

Повече за процеса на защита на месото от Източнобалканската свиня четете в следващия брой на “Агрозона”.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements