Африканската чума е дошла в Европа с храни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Пренасянето на африканската чума не е станало чрез диви прасета, а с хранителни продукти от свински произход. От Африка тя най-напред е пренесена в Грузия. Това коментира инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Агенцията по горите пред Нова телевизия. Той посочи още, че диво прасе не би могло да премине оградата по границата ни с Румъния без да получи сериозни наранявания.

Както допълнителна мярка срещу навлизането на глигани от север ще се използва течност, основата на чийто състав е миризмата на вълк. Тя ще гони дивите прасета, които се опитват да преминат североизточната ни граница.

Григор Гогов обясни, че въпросната течност е с мирис, 10 пъти по-силен от този на вълка. Тя ще се сипва в специални тарелки, които са защитени от валежите и издържат до пет месеца.

В обобщение инж. Гогов бе категоричен, че задачата на Агенцията по горите е главно да защитава интересите на българската икономика и нашето свиневъдство.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements