АЧС се завърна отново в Чехия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Африканска чума по свинете (АЧС) е открита при дива свиня в Чехия, близо до границите с Германия и Полша. Чешките власти незабавно преприеха контрамерки.

Това е първият случай на АЧС в Чешката република, откакто успешно ликвидира предишното си огнище при диви свине през април 2018 г., 10 месеца след първото откриване. До момента АЧС не е открита при домашни свине в Чешката република, предаде Euromeatnews.

Държавният ветеринарен орган на страната (SVS) обяви, че вирусът е бил открит в мъртво диво прасе в община Jindrichovice pod Smrkem във Friedländer Zipfel. Мястото се намира на около 6 км от полската граница и на 30 км от германската, 35 км източно от саксонския граничен град Цитау в Германия. Германия се бори с АЧС при диви свине в Саксония и съседната провинция Бранденбург повече от две години.

Стопаните, които отглеждат прасета с нетърговска цел, ще трябва да ги заколят в 10-дневен срок

Също така се забранява отглеждането на свине на открито в заразената зона и преместването на прасета в заразената зона, с изключение на незабавното клане в кланицата.

Чешките ветеринарни власти успяха да изкоренят предишното огнище на АЧС при диви свине, на източната граница на републиката, в рамките на 10 месеца, благодарение на ефективно наблюдение, ранно откриване и строги, щателно прилагани мерки за контрол и ликвидиране. Огнището бе обявено на 21 юни 2017 г., а случаят оповестен като „разрешен“ до 19 април 2018 г.

Поглед към ситуацията с АЧС в Европа показва, че разпространението в Източна и Южна Европа се е увеличило значително през последните няколко години. Въпреки предприетите мерки за контрол все още се установяват множество случаи на АЧС както при диви, така и при домашни свине. Полша е страната с най-голям брой огнища на диви свине досега през 2022 г., докато Румъния и Сърбия са имали най-много случаи при домашни свине.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements