АЧС не отстъпва от Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Огнища има и при дивите, и при домашните свине

До средата на ноември данните от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) показват, че болестта Африканска чума по свинете (АЧС) продължава да регистрира нови и нови огнища, съобщава Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). В рамките на периода по домашни свине са регистрирани огнища в България, Румъния и Украйна, а при дивата популация – в България, Германия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Украйна. Съобщено е за антракс във Франция, болест на Ауески в Унгария, син език (Серотип 04) в Португалия, бруцелоза във Франция, инфекциозна анемия по коне в Румъния, високо патогенна инфлуенца по домашни птици H5N1 в Германия, Италия, Холандия и Полша, както и високо патогенна инфлуенца А по диви птици  H5 в Германия; високо патогенна инфлуенца А по диви птици H5N1 в Босна и Херцеговина, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Италия, Холандия и Полша; високо патогенна инфлуенца А по диви птици H5N8 в Холандия; туберкулоза в Полша; туберкулоза (нетипизирана) в Италия; бяс в Полша и Румъния и западнонилска треска в Германия и Франция.

България е докладвала 1 огнище на африканска чума по домашни свине и 26 огнища на африканска чума по диви свине, сочи статистиката. Румъния пък е съобщила за 25 огнища на АЧС по домашни свине, 18 огнища на АЧС по диви свине, 3 огнища на инфекциозна анемия по коне и 2 огнища на бяс. С адрес Германия са регистрирани 75 огнища на АЧС по диви свине, 5 огнища на високо патогенна инфлуенца по домашни птици H5N1, 2 огнища на високо патогенна инфлуенца А по диви птици H5, 51 огнища на високо патогенна инфлуенца А по диви птици H5N1 и 1 огнище на западнонилска треска. Статистиката на информационната система показва, че Полша е докладвала за 88 огнища на АЧС по диви свине, 5 огнища на високо патогенна инфлуенца по домашни H5N1, 1 огнище на високо патогенна инфлуенца А по диви птици H5N1, 1 огнище на туберкулоза и 2 огнища на бяс.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама