АБС: Законопроектът въвеждащ данъчна тежест на малките собственици на земи и градини създава напрежение

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Макар законопроектът за изменения засягащи въвеждане на данъчна тежест на малките собственици на земи и градини в селата в Закона за местните данъци и такси да не е внесен официално в Народното събрание, тази информация вече генерира сериозно напрежение сред населението в селата.

Асоциация на българските села (АБС) категорично осъжда спекулациите и предложенията за въвеждане на данък върху селските градини и земи, тиражирани в медиите и общественото пространство през последните дни, се казва в съобщение на организацията.

Въвеждането на данък върху градините и земеделските земи на хората в селата би имало изключително негативен ефект върху развитието на селските райони на България, а също така ще доведе до сериозна ескалация на социалното напрежение, което е твърде вероятно да се изрази във формата на мащабни протести.

“Евентуалното въвеждане на данък върху градините и земята би било вредно и ненужно, дори при минимална данъчна ставка. Общините могат да осигурят повече приходи в бюджетите си ако оптимизират използването на собствените си земи и дейности, отколкото да облагат бедното и поставено във висока степен на социална изолация население в селата”, коментира Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

„Дори само входирането на законопроект за въвеждане на данък върху градините и земята ще акумулира остро напрежение сред фермерите, които са обложени с редица други данъци, включително върху субсидиите и ще окаже силно демотивиращ ефект върху едва съвземащото се през последните години дребно и средно земеделие у нас. Законописците не трябва да забравят, че селскостопанския сектор е изправен пред редица сериозни трудности и предизвикателства, особено по отношение на пазарите и модернизацията на стопанствата, за да му бъде наложена една такава допълнителна данъчна тежест”, допълни Борисов.

“От друга страна администрирането на данък върху градините и земята, би се оказало изключително скъпо и неоправдано, в сравнение с евентуалните приходи, които би донесъл. Ако бъде въведен такъв налог, той би заставил собствениците на малки парцели земя да ги продадат, което ще доведе до още по-голямо окрупняване на земеделието в ръцете на корпоративни структури и ще отдалечи България от перспективният и успешен модел за развитие на фамилно фермерство и биоземеделие в селските райони”, заяви от своя страна Петя Вълчева, зам.-председател на АБС. Тя допълни, че логика за въвеждане на данък може да има само за изоставени големи парцели, чиито собственици не са отговорни към агроекологичното поддържане на земята в добро състояние.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА