На трапезата на Гергьовден задължително присъстват печено агнешко и ароматна дроб сарма. Вкусно с Агрозона ви предлага две неустоими рецепти – за сочно печено агнешко бутче, приготвено до съвършенство, и за класическа агнешка дроб сарма, която ще допълни празничната трапеза с неповторим вкус.
Печено агнешко бутче
Необходими продукти:
2 – 2, 500 кг агнешко бутче
2-3 картофа
2-3 моркова
1-2 глави лук
3-4 стръка джоджен
2 стръка праз лук
морска сол
олио/зехтин
Начин на приготвяне:
Вземаме бутчето и го натриваме с морска сол. Оставяме го да престои така 2-3 часа. Колкото повече престои месото със солта, толкова по-крехко ще е то. След това го слагаме в тава, по желание можем да добавим подправки като черен и червен пипер. Сипваме 2-3 пръста вода в тавата и добавяме малко олио или зехтин. Около бутчето режем на големи парчета картофите, морковите и лукът. Слагаме зелени подправки за да овкусят още месото. Това може да е джоджен, розмарин, праз лук или по нещо по Ваше желание. Завиваме го с алуминиево фолио и печем 6 часа на 180-200 градуса. В края на печенето може да отвиете фолиото и да допечете до златист загар.
Агнешка дроб сарма
Необходими продукти:
1 кг ориз
300 г агнешки дреболии
200 г агнешко месо (месо от коремните тъкани, същото което се използва за курбан чорба)
зеленчуков бульон или вода
3 г прясна мащерка (около 4 клончета)
300 г лук
200 г морков
50-70 г масло
50 мл олио/зехтин
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии и месото се сварява до готовност. Варенето отнема около час, докато продуктите омекнат напълно. Оставят се леко да се охладят и се нарязват на малки кубчета. Лукът и морковите и дреболиите се нарязва на дребно и се задушава в маслото до омекване. След това към него се добавят мащерката и оризът. Добавя се черен пипер и сол на вкус. Изсипва се в тавичка и се залива с бульон или вода, като съотношението е 1/3. Готви се на бавен огън, като изисква постоянно разбъркване. Готовата смес се изсипва в тавичка, слага му се още мазнина олио/ зехтин и се пече се до пълното абсорбиране на водата. По желание може да му се направи и заливка.