Сочно и ароматно агнешко, приготвено с любов и традиционни подправки
Великден е време за семейни събирания и богата трапеза, а агнешкото печено е неразделна част от този празник. С тази рецепта ще приготвите сочно и ароматно агнешко, което ще се хареса на цялото семейство.
Необходими продукти:
1 агне (около 10-12 кг)
1 кг ориз
Агнешки дреболии (черен дроб, сърце, бял дроб)
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка джоджен
1 връзка девисил
150 мл олио
Сол, черен пипер, червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Подготовка на агнето:
Измийте добре агнето и го подсушете. Натрийте го със сол, черен пипер и червен пипер отвътре и отвън.
Подготовка на плънката:
Сварете агнешките дреболии в подсолена вода. След като се охладят, ги нарежете на дребни кубчета. Нарежете пресния лук, магданоза, джоджена и девисила на ситно. В голям тиган загрейте олиото и запържете лука до златисто. Добавете ориза и го запържете, докато стане прозрачен. Добавете нарязаните дреболии и подправките. Разбъркайте добре. Налейте 2 чаши топла вода или бульон и оставете ориза да се свари, докато поеме течността.
Пълнене на агнето:
Напълнете агнето с приготвената плънка. Зашийте отвора с конец или го затворете с дървени шишчета.
Печене:
Поставете агнето в голяма тава. Намажете го с олио и го поръсете с червен пипер. Налейте 1 чаша вода в тавата. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 3-4 часа, или докато месото стане крехко и златисто. На всеки 30 минути поливайте агнето със соса от тавата.
Сервиране:
Извадете агнето от фурната и го оставете да почине за 15 минути преди да го нарежете. Сервирайте го топло с плънката и гарнитура по желание.