Цветен Великден: Боядисване на яйца с естествени багрила

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Обърнете внимание, че естествените багрила за яйца не са толкова ярки като химическите багрила, но приглушените им цветове са част от чара им.

Естествени оцветители за яйца

Има два вида естествени багрила: варени и неварени. Сварените багрила зависят от процеса на кипене, за да извлекат цвета от съставките, които варите. Неварените багрила са соковете и кафето.

Как да си направим варени естествени багрила за великденските яйца

  1. Загрейте до кипване 2 чаши вода
  2. Добавете оцветителя (подправка или друго)
  3. Намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути или повече за най-дълбок цвят
  4. Прецедете течността в голям буркан и оставете да се охлади до стайна температура за 2-3 часа
  5. Разбъркайте с 2 супени лъжици бял оцет и добавете 3 твърдо сварени яйца
  6. Запечатайте буркана и поставете в хладилник за една нощ или докато яйцето придобие желания цвят
  7. Натрийте изсушените яйца с малко растително масло, за да им придадете по-лъскав завършек (по избор).

Цветове от природата

Ето материалите, които ще ви бъдат необходими, за да направите естествени багрила:

1. Лилаво = 1½ чаша настъргано червено цвекло

2. Ръждив цвят = люспи от жълт  и/или червен лук

яйца, лук, великден, боядисване

3. Жълто = 3 супени лъжици смляна куркума или кимион

4. Оранжево = 3 супени лъжици чили на прах

5. Небесно синьо = 1½ чаши настъргано червено зеле

6. Зелено = 2 чаши спанак

Естествени оцветители за великденски яйца: неварени

  1. Прецедете течността  (кафе или сок) в голям буркан
  2. Разбъркайте с 2 супени лъжици бял оцет и добавете 3 броя от яйцата
  3. Запечатайте буркана и поставете в хладилник за една нощ или докато яйцето придобие желания цвят
  4. Натрийте изсушените яйца с малко растително масло, за да им придадете по-лъскав завършек (по избор)

7. Синьо = 2 чаши гроздов сок

яйца, боядисване, гроздов сок

8. Кралско синьо = 2 чаши сок от боровинки

9. Кафяво = 2 чаши сварено кафе (интензивността на цвета зависи от кафето, което използвате)

кафе, боядисване

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама