Румънски десерт триумфира на световната кулинарна сцена

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

От кухнята до списание Milk Street: Историята на един вкусен успех

В сърцето на Румъния, в китното селце Саскиз, се крие кулинарно съкровище, което покори света. Рецептата на традиционния десерт „Грийф ханклих“ (Grief Hanklich) от региона на Търнавелор беше представена в известното списание Milk Street, след като неговият основател Кристофър Кимбъл лично опита десерта, приготвен от Иболика Макаров, основен член на женска група от Саскиз, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

„Кристофър Кимбъл беше тук заедно с Ирина Джорджеску, която е блогър и пише отдавна за храна. Тя е от румънски произход, но живее в Англия. Препоръката дойде и от изпълнителния президент на фондация ADEPT, Кристи Гергичану. Те снимат за готварско шоу. Зададоха ми много въпроси за начина ми на готвене, откъде идва страстта ми към готвенето, вдъхновението, как готвя и още много. Говорихме и за женската група на Саскиз, как сме организирани, показах им книгата с рецепти и говорихме за храната, която готвим, и откъде идват рецептите“, разказа Иболика Макаров.

Тя сподели още, че отзивите от екипа на списанието Milk Street са страхотни, както за приготвения от нея ханклих, така и за бобената супа, която им е предложила.

След като стана известно през последните две десетилетия като обект на световното наследство на ЮНЕСКО, село Саскиз вече е международно известно и с вкусната си храна, написа Фондация ADEPT от Саскиз на страницата си във Фейсбук.

„Какво е общото между от Иболика Макаров и списание Milk Street? Просто е: любовта към добрите рецепти, местните продукти и добрия вкус! Milk Street е организация, основана от Кристофър Кимбъл, посветена на кулинарното образование чрез различни медийни платформи. Тя включва списание, излизащо от две години, телевизионно шоу, радио програма, училище за готвене и онлайн публикации на рецепти и готварски съвети. Списание Milk Street предлага прости и смели рецепти, готварски техники и кулинарни истории от цял ​​свят, с цел да промени начина, по който хората готвят у дома. Много се гордеем, че имаме толкова велики хора в нашата общност, които са горди със своето наследство. Поздравления, Иболика, нямаме търпение да се върнем на масата ти“, се казва в публикацията на фондация ADEPT.

Снимка: Аджерпрес

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама