Испания се обръща към костилките от маслини като алтернатива на газа и електричеството

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Фермерите в Испания все повече използват костилките от маслини като устойчиво решение за отопление и производство на енергия

В контекста на енергийната криза, предизвикана от повишаването на цените на газа и електричеството, фермери като Давид Хименес Самора са намерили ефективна алтернатива – използването на костилките за затопляне на вода и отопление на фермите.

Устойчиво решение за енергийната криза

Самора използва костилките от маслините във фермата си в Гранада, Андалусия, за отопление на басейни и подгряване на водата за гостите, дори по време на най-тежката енергийна криза в страната, предаде БТА.

“Това е обичайна практика при нас от септември насетне”, споделя той. Освен това костилките захранват и машините, които произвеждат зехтин в земеделски кооперации. Останалата част от енергията се осигурява от соларни панели.

Ролята на костилките в декарбонизацията

Използването на маслиновите костилки като биомаса е нещо, което отдавна се практикува в страни като Испания и Италия, основни производители на зехтин. Вследствие на енергийните шокове, предизвикани от войната в Украйна, интересът към този природен ресурс значително нараства. В Испания, която е най-големият производител на зехтин в света, костилките от маслини стават все по-важен компонент за декарбонизацията на икономиката.

Испания произвежда около 400 000 тона маслинови костилки годишно

Според данни на испанската Асоциация по биомаса „Авебиом“, Испания произвежда около 400 000 тона маслинови костилки годишно. Те стават важен източник на енергия и приходи за производителите на зехтин. За последните години се наблюдава ръст на компаниите, които обработват костилките за домашна употреба. От 25 компании през 2020 г. те достигат до 31 през 2023 г.

Предизвикателства и перспективи

Въпреки възможностите, климатичните условия създават предизвикателства за производителите. Ужасно горещите лета намаляват реколтата от маслини, което води до покачване на цените на костилките. През 2023 г. цената на костилките достига 400 евро за тон, което доведе до спад на търсенето с около 40%. Въпреки това, костилките остават по-евтини от традиционни горива като дизел и природен газ.

Заключение

Маслиновите костилки са иновативно и устойчиво решение, което осигурява както енергийна независимост, така и нови възможности за приход за испанските производители на зехтин. Секторът продължава да се развива, като привлича все по-голямо внимание и инвестиции, особено в контекста на глобалната нужда от декарбонизация и устойчиви източници на енергия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама