Агрометеоролозите прогнозират критични минимални температури за овошките през март

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Климатичните аномалии през февруари доведоха до преждевременно развитие на овошките

Климатичните аномалии през втората половина на февруари, с необичайно високи за сезона максимални температури, надвишили на много места в полските райони 21-22°С (Кнежа – 24°С, Ловеч – 23°С, Плевен – 23°С, Пловдив – 23°С, Чирпан – 23°С), доведоха до активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и до преждевременно развитие на овошките, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В началото на март се очаква съществено понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия

През март се прогнозират минимални температури от порядъка на минус 5-10°С –  стойности критични за цветовете и младите завръзите на овошките.

В Западна България и високите полета, където не се изключват превалявания и от сняг, стойностите на средноденонощните температури ще бъдат в граници, които ще ограничават и задържат развитието на земеделските култури. В централните и източните райони се очакват температури над климатичните норми и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

През повечето дни от второто десетдневие  в полските райони на страната се прогнозират температури близки до обичайните за периода и условия за протичане на забавена вегетация при зимните житни култури.

Повишение на температурите и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения се очаква през първата половина от третото десетдневие. В края на март при пшеницата и ечемика ще преобладава фаза братене.

времето, земеделие, Agrozona.bg

През месеца при овощните култури ще протичат различни фази – от набъбване и разпукване на плодните пъпки до цветен бутон, цъфтеж и формиране на завръз при раноцъфтящите костилкови видове (бадем, кайсия, праскова).

Очакваните валежи през месеца, около и над нормата, ще увеличават почвените влагозапаси в 100сm слой. Вследствие поднормените валежи през февруари нивото на влагозапасите в 50 и 100 сm почвен слой при зимните житни култури в крайните южни и югоизточни райони беше необичайно ниско за сезона – на места под 55% от ППВ (агростанциите Сливен, Чирпан).

Чести валежи през март ще въпрепятстват провеждането на сезонните агротехнически мероприятия

През март прогнозираното динамично време, с чести валежи, ще възпрепятства провеждането сезонните агротехнически мероприятия. По-подходящи условия за извършване на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при овошките ще има през втората половина от първото десетдневие.

В средата на март започва агротехническият срок за сеитба на слънчоглед в Южна България

През месеца повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с ранни и средноранни пролетни култури. Поради тази причина има вероятност за пропускане на оптималните срокове при сеитбата на слънчоглед в южните райони. В средата на март започва агротехническият срок (15-20.03) за сеитбата на слънчоглед в Южна България, а в средата на третото десетдневие (25.03–5.04) – в Дунавската равнина.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА