Над 1700 изложители от 55 страни ще участват в животновъдното изложение в EuroTier в Хановер през ноември

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
6 Минути

EuroTier отново ще представи иновации и тенденции за селското стопанство в изложбените площи на Хановер в дните от 15-18 ноември 2022 г. Около 1700 компании от 55 държави на около 250 000 квадратни метра закрито пространство ще изложат пълна гама от продукти и услуги за модерни животни животновъдството, включително решенията за предизвикателствата на бъдещето. В многобройни експертни презентации и панели през четирите дни на изложението ще бъдат обсъдени най-новите открития и решения. Организатор на панаира и неговата техническа програма е DLG (Германско земеделско дружество).

Международното животновъдно изложение EuroTier ще посрещне 1700 изложители от 55 страни, 60 процента от които извън Германия. Най- голям е броят на изложителите, които ще представят Холандия (165), следвани от Франция (115), Италия (102), Испания (95), Дания (54), Турция (57), Белгия (43), Австрия (37), Китай ( 36), САЩ (35) и Обединеното кралство (31). По време на изложението ще има и павилиони с на Финландия, Франция, Великобритания, Южна Корея и САЩ

ветеринарни лекари, Agrozona.bgТрансформиране на животновъдството

Темата на изложението тази година е „Трансформиране на животновъдството“ с DLG-Spotlights, изследващи задълбочено въпроси като: концепции за интегрирани ферми, фуражи, директни продажби във ферми и търговия на дребно; хуманно отношение към животните и аквакултури.

В рамките на събитието ще бъдат проведени още дискусионни срещи на производители на свине, говеда,млечни продукти и птици, отглеждане на приплоди говеда и още много международни конференции и форуми.

Германската асоциация на практикуващите ветеринари отново ще бъде домакин на своя годишен конгрес успоредно с EuroTier в изложбените площи на Хановер. Тази синергия създава възможност за международните ветеринарни лекари и фермери да споделят опит и мнения относно здравето и хуманното отношение към животните.

Турбулентни условия за индустрията

Глобалното селско стопанство и свързаните сектори нагоре и надолу по веригата в момента са засегнати от турбулентни икономически условия. Войната в Украйна, пандемията, предстоящата реформа на ОСП в Европа, рекордна суша, както и африканската чума по свинете, която доведе до блокиране на износа на свине за Китай от някои страни, включително Германия.  

Нивото на цените на селскостопанските продукти се повиши рязко в ЕС през 2021/22 г. По-специално за зърнените култури спекулациите и несигурността, причинени от войната в Украйна, доведоха до повишаване на цените. Добрата реколта и политическите търговски споразумения намалиха донякъде увеличението на цените, въпреки че се очаква цените да останат високи и следователно представляват значително бреме върху разходите за фураж за добитъка. 

Глобалната реколта от пшеница от тазгодишната реколта в момента е изпреварена от търсенето, което води до намаляване на запасите в ключови страни износителки. И предлагането, и търсенето са намалели за първи път от години. В същото време близо 58 процента от пшеницата е на склад в Китай, докато останалата част от света е с недостиг. Нивата на цените на стоките сега са силно зависими от резултатите от реколтата и от износа от Украйна и Русия.

Търгуваният обем на маслодайните семена се увеличава с различни темпове на растеж през последните години

Очаква се общото производство да се увеличи през 2022/23 г. с увеличаване на площите със соя и рапица. Заради ситуацията в Украйна обаче производството на слънчоглед намалява. В ЕС производството и търсенето на рапица се увеличават, докато нивата на запасите остават ниски.

Балансът на предлагането в ЕС на фуражно зърно и царевица показва тенденция към намаляване на производството и запасите на фураж за 2022/23 г., което доведе до намаляване на обемите на износа. Сушата доведе до по-ниски добиви на царевица в Европа през 2022 г., което изостря тази тенденция. Продължителна суша в Европа от такъв мащаб не е била наблюдавана от средата на 1800 г.

Цените на свинете растат, но разходите ги изпреварват

Цените на свинете в ЕС, САЩ, Бразилия и Канада се повишиха, но високите разходи за енергия и фураж изяждат възвръщаемостта на пазара. Въпреки ниското предлагане на живи животни в ЕС, цените на прасенцата остават ниски. На пазара на млечни продукти обемите на млякото в ЕС са под нивата от миналата година, като много ферми доят, като същевременно намаляват използването на концентриран фураж. Въпреки че цените на млякото се покачват, млекопроизводителите са засегнати от високите цени на суровините. Поради сушата се очакват допълнителни покупки на фураж в цяла Европа през зимата.

Войната в Украйна доведе до покачване на цените на суровините, особено на природния газ, който е най-важният енергиен източник за индустрията в Германия. Цените на газа в Европа, които са до пет пъти по-високи от тези в САЩ, отслабват конкурентната позиция на ЕС. Цените на вносната енергия са се повишили със 129,5 процента през годината до февруари 2022 г., 68 процента за енергията, произведена в Германия, и 22,5 процента за енергията за домакинствата. Като цяло изкупните цени на селскостопанските суровини през юни 2022 г. са били с 33,9 процента по-високи в сравнение с юни 2021 г. В резултат на тази криза в дизайна на ОСП се появява компромис между екологичните стандарти и продоволствената сигурност.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА