ЕК: Пазарите остават стабилни въпреки по-свитото търсене на продукти

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От Комисията прогнозират устойчива реализация на домати, захар и плодове макар и при по-високи цени

Въпреки спада на производството и вноса на вино в ЕС през 2021/22 г., потреблението се очаква да се увеличи с 5% до 23 л на глава от населението поради по-ниския износ и намаленото използване за винифициране за „други цели” (дестилация, оцет, бренди), се посочва в преглед на пазарната ситуация след нахлуването на Русия в Украйна, който ще бъде обсъден по време на Съвет по земеделие и рибарство, който ще се проведе на 26 септември т. г. Когато купуват, потребителите все повече обръщат внимание на произхода на виното, следван от вкуса и марката, посочват експертите.

През 2022 г. потреблението на пресни праскови и нектарини в ЕС на глава от населението ще се увеличи до 6,1 кг (все още под дългосрочната средна стойност) въпреки по-ниската покупателна способност. Това може да е в резултат от увеличеното производство, хубавото време и възстановяването на туризма, сочат анализите.

След много добрия сезон 2021 г., който бе белязан с високо производство, добро потребление, страхотно качество и ниски запаси, производството на домати в ЕС през 2022 г. се очаква да намалее с 9% до 16,5 милиона тона. Прогнозата е за 14% спад на производството за преработка и свежо производство, а в сферата на свежата консумация намалението е с прогноза от 3% на годишна база. По-ниското производство се дължи на сушата, очаква се и по-свито търсене, преминаване към алтернативни, по-рентабилни култури и по-малко засаждане в оранжерии поради много високи разходи за енергия.

В доклада се посочва още, че се очаква маркетинговият сезон на захар в ЕС 2022/23 г. да започне с начални запаси от 1,9 милиона тона (+58% над миналия сезон). Производството се прогнозира да е на нива от 15,8 милиона тона, докато потреблението се очаква да остане стабилно.

От ЕК прогнозират производството на зехтин през 2022/23 г да е под средното за ЕС, се посочва още в доклада. Прогнозите сочат, че и цените на маслиновото масло ще бъдат над средните за ЕС, което е подкрепено от високи входни и транспортни разходи и високи цени на други масла и мазнини. Предварителните данни за износът на ЕС е за спад в сравнение с рекордното ниво миналата година, докато в Общността се наблюдава известно възстановяване на потреблението. От ЕК прогнозират крайните запаси от зехтин да са по-ниски от очакваното за следващия сезон.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама