Марката „Добруджански фасул“ може да получи европейска защита

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

В момента селекцията от бобови култури е на най-доброто ниво в страната. Това е заявил директорът на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) доц. Илия Илиев по време на Селскостопанския панаир в Добрич, съобщава pronewsdobrich.bg . Институтът разполага с научни материали, но проблем е, че няма селекционер на бобови култури. Пред зам.-министъра на земеделието Георги Събев доц. Илиев заяви, че през есента в института трябва да започнат докторантури и да бъде подготвен докторант, който да стане селекционер.

Доц. Илиев припомни, че от година-две се обмисля регистрацията на марка „Добруджански фасул“, но за целта трябва да се направи едно по-широко сдружение.

„Аз вярвам, че е дошло времето, когато трябва да се защити такъв вид фасул, защото има злоупотреби на пазара. Има европейски схеми за качество, по които може да бъде защитен добруджанският фасул. Схемите са възможност за борба с тези злоупотреби, но и за утвърждаване и налагане на продукти, произведени в България“, подчерта зам.-министър Събев.

Той заяви, че ДЗИ ще има подкрепата на министерството, включително и експертна, за защита на добруджанския фасул.

В районите на Балчик, Каварна, Шабла и Добрич вече се сеят доста бобови култури – леща и фасул. Особено в района на Балчик стопаните изкарват много добра реколта. Според селекционери добрият земеделски производител отглежда бобови култури на поне 10% от площите си, защото те задължително трябва да бъдат вкарани в сеитбооборота.

ДЗИ предлага няколко сорта фасул. Сортът „Еликсир“ се търси много на пазара в България, заради добрите си вкусови качества и варивност. Сред търсените е и сортът „Скития“.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА