ЕС прие допълнителното смекчаване на екологичните мерки за увеличаване на производството на зърнени култури

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Европейската комисия обяви вчера, че дерогациите от ключови екологични изисквания в програмата на ЕС за субсидиране на земеделието ще бъдат удължени до 2023 г., за да се увеличи максимално производственият капацитет на ЕС за зърнени култури.

Предложение за едногодишна дерогация от определени стандарти за добро селскостопанско и екологично състояние (GAEC) в следващата Обща селскостопанска политика (ОСП) беше представено на специална комисия, съставена от представители на държавите-членки миналия петък и официално прието в сряда чрез писмена процедура.

По-конкретно, това включва разрешаване на временни изключения за правилата за сеитбообращението, използването на угари и поддържането на непродуктивни елементи върху обработваемата земя – с други думи, земеделски площи, заделени за подобряване на биоразнообразието и запазване на здравето на почвата.покривни култури, ръж, Agrozona.bg

Дерогациите, които предизвикаха интензивен дебат, бяха обявени като част от усилията за запълване на празнината, запълнена от руската инвазия в Украйна, която доведе до рязък спад на износа на ключови хранителни стоки от двете селскостопански центрове.

Според изявление на Комисията за пресата основната мотивация за предоставяне на удължаване на тези дерогации е да се гарантира продоволствената сигурност.

„Всеки тон зърнени култури, произведени в ЕС, ще помогне за повишаване на продоволствената сигурност в световен мащаб“, се добавя в изявлението.

Наричайки го резултат от „внимателно балансиране“ между глобалната наличност и достъпност на храните, от една страна, и опазването на биоразнообразието и качеството на почвата, от друга, Комисията изчислява, че този ход ще върне в производство допълнителни 1,5 милиона хектара в сравнение с тази година.

Според най-новата краткосрочна селскостопанска перспектива на Комисията , производството на зърнени култури в ЕС се очаква да бъде с 2,5% по-ниско тази година в сравнение с 2021 г. поради екстремни метеорологични условия, като повишена топлина и намалени валежи.

Дерогацията може да се тълкува като принос на ЕС за стабилизирането на глобалния пазар на зърнени култури и форма на реакция на сделката между Русия и Турция да позволи на Украйна да възобнови износа на зърно от техните морски пристанища, която беше подписана в Истанбул преди да излезе съобщението на Комисията.

Източник: www.euractiv.com

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА