Над 70 изложители се включват в шестото издание на фестивала на уличната храна в София

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Подготвя се голямо разнообразие от храна и вкусове за посетителите на фестивала

Над 70 изложители ще има шестото издание на Бакхус StrEAT Fest на 4 и 5 юни 2022 г., а от 17-те ресторанта почти половината участват за първи път.

Двудневният фестивал на уличната храна за поредна година ще покаже, че гурме ястията може да се хапват и „на крак“ и в началото на юни ще организаторите очакват любителите на жабешки бутчета, гьоза, стриди и други изкушения за небцето на вече познатото място – Женски пазар, между улиците “Цар Симеон” и “Св.св. Кирил и Методий”. Организатори и този път са Бакхус и Пазари Възраждане ЕАД.

„Женски пазар отново ще е домакин на гурме ястия и напитки от цял свят. Два дни пазарът ще е арена на вкусната храна и доброто настроение“, уточнява Маргарита Александрова-Манова, новият изпълнителен директор на Пазари Възраждане ЕАД, и допълва, че общинското дружество, което стопанисва най-стария и емблематичен пазар на столицата – Женски пазар, ще продължава да следва политиката на Столична община за модернизирането му и превръщането му в една от най-добрите социални и търговски точки в София.

И тази година фестът ще бъде безкешов, с цел по-бързо обслужване и поддържане на хигиена. Плащанията ще се осъществяват с карта (кредитна или дебитна) или с мобилен портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.). А касовите бележки ще са шанс за награди – специални подаръци и безплатни вкусни хапки.

Храната: от Кюстендил до Мексико и от Франция до Япония

17 ресторанта излизат от кухните си и през целия първи уикенд на юни ще предлагат специални ястия, съобразени с темата на уличната храна.

За първи път ще има и каравани с храна освен обичайните щандове: сред тях ще са обичаните сочни бургери на Boom! Burgers, Chilli Hills с люти крилца, отлична италианска паста от Pasta Fresca, месца и морски емоции от SCRAN и ароматни гофрети от Lolly Sweet Bar Caravan.

Сред новите изложители са още Podlez, зад който стоят познатите имена Виктор Жечев и Робин Вияреал, съвсем новото заведение Laffa Street Kitchen с храна за душата и Цукерня Савенко с торти с майсторско изпълнение. Ще има цветни веган бургери (Plant.bite), но и бургери с месо (Ham Bar), както и барбекю на скара (The Holy Smokes BBQ, Meatsome), качамак (Космос), гьоза (Hamachi-ni), автентични мексикански такос (El Gallo Cantina Mexicana), пица на пещ (Тихия кът, които идват чак от Кюстендил, където е комплексът им за почивка със същото име), охлюви по бургундски (L’Instant) и десетки други ястия ще гъделичкат апетита и ще примамват жителите и гостите на София на 4 и 5 юни.

Напитките: фокус върху крафт български производители

Има над 20 щанда с напитки, като повечето от тях принадлежат към занаятчийските бутикови производители – крафт бири, български вина на големия щанд на DiVino, безалкохолни и кафета, правени само с качествени суровини и без излишни добавки. За любителите на коктейлите ще има pop-up коктейлни барове. Ще има и класически твърди напитки за ценители, както и алтернативни питиета – малинови, безалкохолни и ароматизирани вина, китайска ракия, узо и аперитиво бар.

Фермери и производители от различни краища на България ще предлагат своите продукти

Сред тях са мед, люти сосове, млечни продукти, киви ферма, веган алтернатива на сирене, морски улов в буркан, подправки, зехтини, сладкиши, висок клас гурме марки, пасти и сосове, направени от ферментирали продукти, джелато.

За втора година билетът за вход в събитието ще включва майсторски класове, водени от изложителите. Сред темите на кратките лекции ще са тайните на барбекюто, крафт бирата и десертите, къде е майсторлъкът при правене на бургер, как се правят коктейли с български билки… и това е само част от предвидената програма. Всеки майсторски клас ще бъде безплатен за посетителите на фестивала и не се изисква предварителна регистрация.

Програмата ще бъде актуализирана в страницата на Бакхус StrEAT Fest във фейсбук.

Билети и цени

Цените на билетите започват от 5 лв. за един ден, но има и семейни пакети. На място ще се продават с минимално оскъпяване. Всичко за билетите – ТУК.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама